&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[World OnLine]
[Primafoon]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Autosite]
[Matchbank]

Kabel rekent geld voor
commerciële zenders

door Lieke Jongbloed en Dominique Weesie

AMSTERDAM, vrijdag

De Nederlandse televisiekijker wordt dit jaar geconfronteerd met een forse verhoging van het kabeltarief. Dit bedrag loopt uiteen van vijf gulden tot enkele tientjes per maand.

In ruil hiervoor wordt de consument de mogelijkheid geboden te kiezen uit verschillende programmapakketten. Hoe meer zenders zij kiezen, hoe meer moet worden betaald. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts een klein percentage huishoudens besluit voor de goedkoopste optie, zonder commerciële zenders.

Oorzaak is een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die het kabelexploitanten toestaat alle populaire commerciële zenders achter de decoder te plaatsen. Zo zal het standaardpakket slechts bestaan uit vijftien wettelijk verplichte omroepen, waaronder Nederland 1, 2 en 3.

De overige kanalen, waaronder de commerciële zenders, zijn tegen meerprijs te ontvangen. In veel gevallen moet hiervoor ook nog eens een peperdure decoder worden aangeschaft.

De HMG-groep (RTL en Veronica) en SBS hebben al laten doorschemeren geen moeite te hebben om straks achter de decoder te verdwijnen. Zij hoeven de kabelexploitanten dan niet meer te betalen, maar ontvangen juist geld voor doorgifte van hun programma's.

Voor de kijkers in Amsterdam en omstreken, waar A2000 verantwoordelijk is voor doorgifte van de zenders, betekent dat waarschijnlijk dat ze straks twaalf gulden per maand extra kwijt zijn wanneer zij willen blijven genieten van onder meer RTL 4 en 5, Veronica, SBS6 en Net5. Dat blijkt uit de voorlopige tarieven waarover deze krant beschikt.Uiteindelijk worden alle A2000 klanten ook afhankelijk van een decoder. Het is nog niet duidelijk wie voor de kosten van deze decoder op moet draaien.

Ook de Casema, kabelexploitant in 120 Nederlandse gemeenten, gaat vanaf het voorjaar klanten de mogelijkheid bieden zelf te kiezen welke zenders ze op de beeldbuis willen. Naast het basispakket, dat twee gulden minder gaat kosten dan het huidige Casema-tarief van 20 gulden, kunnen de consumenten voor een kleine vier gulden meer ook een pluspakket ontvangen.

De Vecai, de overkoepelende organisatie van kabelexploitanten, bevestigt de algehele stijging in tarieven, maar laat weten hiertoe te zijn genoodzaakt. "De huidige situatie is niet meer vol te houden", aldus woordvoerster K. van den Oort, die overigens niet bang is dat de consument nu massaal een schotel aanschaft. "De consument krijgt nu zelf de keuze welke programma's hij of zij wil zien. Daar hangt helaas een prijskaartje aan."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.