&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Matchbank]
[Autosite]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Primafoon]

Eén schotel voor heel huizenblok

door Emile Bode - AMSTERDAM, vrijdag

De aanbieders van satelliet-televisie gaan de strijd aan met de exploitanten van het kabelnet. Nu de kabeltarieven fors stijgen, menen zij dat de schotelantenne een serieuze concurrent kan worden. Bovendien is het programma-aanbod veel groter.

De Amsterdamse woningbouwvereniging Het Oosten, eigenaar van 17.000 huizen, wil de komende jaren haar huurders zelfs de keuze geven tussen kabeltelevisie of ontvangst via 'collectieve' digitale schotelantennes.

Het satellietsysteem Astra, marktleider in Europa, heeft gisteren bij wijze van proef het eerste huizenblok van Het Oosten aan de hoofdstedelijke Lindengracht voorzien van de modernste apparatuur.

De bewoners, allen ook in het bezit van kabel, kunnen nu meer dan 60 tv-kanalen (inclusief CNN) en een ongekend aantal radiozenders ontvangen. De digitale beeld- en geluidskwaliteit is beter dan de kabel.

Tijdens een congres in Amsterdam over satellietontvangst spuwden woordvoerders van Astra, Philips, de Consumentenbond, de woningbouwvereniging Het Oosten en Canal+ hun gal over de monopoliepositie van kabelexploitanten zoals het Amsterdamse A2000. In hun ogen trekken de kabelboeren zich niets aan van de wensen van de kijker.

Uitkomst

Volgens Leon Bobbe van Het Oosten kan de satelliet zeer concurrerend zijn. Bobbe: "Bovendien kan één schotel een groot aantal woningen bedienen. Daarnaast kan het apparaat uit het zicht op het dak worden geplaatst. Het is ook een uitkomst voor minderheden die nu via een eigen, straatbeeld-ontsierende schotel naar hun favoriete zenders in bijvoorbeeld Turkije en Marokko kijken."

De Amsterdamse wethouder Jikkie van der Giessen vindt de concurrentie met kabelexploitanten een goede zaak. Bill Wijdeveld, marketing manager van Astra, verwacht dat andere woningbouwverenigingen in ons land zullen volgen.

Astra en andere deelnemers waaronder Philips en Canal+ willen ook in complete (nieuwe) woonwijken naast de kabel een GSO-systeem (Gereed voor Satelliet Ontvangst) installeren waardoor de keuzevrijheid van de consument wordt vergroot.

Kosten omlaag

Nu telt ons land ruim 300.000 bezitters van een schotelantenne. De bijgeleverde digitale ontvanger geeft minimaal 65 tv-kanalen (waaronder alle Nederlandse zenders) door. Het aanbod van kanalen groeit maandelijks. Een individuele schotelantenne kost circa ƒ1500. Met één grote schotel die een bepaald gebied bestrijkt (de moderne versie van de vroegere centrale-antenne-inrichting) kunnen de kosten aanmerkelijk omlaag.

Bovendien is bij gebruik van een schotel geen kabeltarief van gemiddeld ƒ250 per jaar verschuldigd. De zenders worden gratis uit de ruimte geplukt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.