&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Primafoon]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[Matchbank]
[CMG]
[Autosite]

Cohen scherpt asielbeleid aan

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Staatssecretaris Cohen (Justitie) heeft gisteren onder druk van de Tweede Kamer toegezegd snel met nieuwe maatregelen te komen, die er voor moeten zorgen dat het Nederlandse asielsysteem niet 'ontploft'.

De maatregelen zullen in ieder geval gericht zijn op een betere en snellere terugkeer van uitgeprocedeerde en afgewezen asielzoekers naar hun land van herkomst. Daardoor moet worden voorkomen dat er rond de zomer naar verwachting 12.000 asielzoekers op een wachtlijst komen te staan.

Cohen deed zijn toezegging in een spoeddebat dat was aangevraagd door het CDA-Kamerlid Wijn. Hij wilde opheldering van de bewindsman over diens voorspelling, dat bij ongewijzigd beleid het Nederlandse asielsysteem over enkele maanden zal ontploffen.

Paniek

Cohen ontkende gisteren dat hij met zijn uitlatingen paniek heeft willen zaaien. "Uitgaande van de prognoses lopen we tegen flinke problemen aan. Je zou denken dat het de goede kant opgaat nu bijvoorbeeld het tentenkamp in Ermelo dichtgaat. Maar ik heb met de uitspraak willen laten zien dat dat niet zo is", aldus de staatssecretaris.

Volgens Cohen heeft hij niets nieuws gezegd en alleen de prognose herhaald dat er dit jaar tussen de 60.000 en 67.000 asielzoekers naar ons land zullen komen. "Begin oktober heb ik al gezegd dat bij ongewijzigd beleid het systeem uit de rails zou gaan lopen. Nu heb ik dat in andere woorden herhaald."

Cohen liet overigens gisteren in een brief aan de Kamer weten dat het Centraal Planbureau in opdracht van zijn ministerie de instroomcijfers van asielzoekers nog eens onder de loep neemt.

VVD'er Kamp is blij dat Cohen zo snel mogelijk met een nieuw pakket maatregelen komt. "We zijn een stap verder in de goede richting. Er is een krachtiger, en consequenter uitvoering van het beleid nodig. Ik ben blij dat iedereen dat nu ook inziet", aldus de liberaal.

Zowel de VVD als D66 wil dat Cohen nog voor de zomer het nieuwe wetsvoorstel voor aanscherping van het asielbeleid aanbiedt aan de Kamer.

Maar de bewindsman acht dat niet haalbaar. "Ik wil alle betrokkenen erbij betrekken. Voor die gesprekken heb ik enkele maanden nodig", aldus Cohen, die wel bij de Raad van State om een spoedbehandeling van die nieuwe wet gaat vragen.

De coalitiepartners hadden gisteren geen goed woord over voor het CDA. PvdA'er Middel verweet christen-democraat Wijn zich niet op de uitspraken van Cohen te richten, maar juist erop uit te zijn de coalitie uiteen te drijven. Wijn hield de coalitie voor "wel woorden te hebben, maar een gebrek aan daden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.