&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 januari 1999

 


[Matchbank]
[Primafoon]
[Autosite]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[World OnLine]

Bijna helft studenten heeft baan

Van onze onderwijsredactie - VOORBURG, vrijdag

Bijna een op de twee scholieren en studenten, 44%, heeft een baan naast de studie. Ze nemen daarmee ruim een half miljoen banen voor hun rekening.

Het gaat vooral om avond- en weekendbanen, die gemiddeld twaalf uur tijd per week kosten. Winkel-, schoonmaak- en horecawerk zijn daarbij favoriet.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), neergelegd in het Kwartaalschrift Onderwijsstatistieken. De onderzoekers baseerden hun gegevens op cijfers uit 1997.

Verschil

Er werken evenveel jongens als meisjes, maar aanzienlijk minder allochtone dan autochtone jongeren. Van de honderd autochtone jongeren hadden er 46 een baan, per honderd allochtone jongeren 28. Dat verschil heeft vooral te maken met het onderwijs dat zij volgen. Allochtone jongeren zijn vaak lager opgeleid en verdwijnen eerder van de schoolbanken om een officiële plaats op de arbeidsmarkt te krijgen. Van de Turkse en Marokkaanse jongeren werkt slechts 16%, tegenover 31% van de overige allochtone jongeren.

Verdeeld over de schooltypen nemen studenten uit het hoger onderwijs de meeste banen op zich. Ruim de helft van hen werkt. Maar ook 49% van de leerlingen van het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) heeft een baan. Van de leerlingen van vbo, mavo, havo en vwo werkt ruim eenderde. Daarbij valt op dat het aantal werkende scholieren toeneemt, naarmate het niveau van de schoolopleiding stijgt. Vwo'ers hadden vaker werk dan leerlingen van vbo en mavo. Slechts 36% van de werkende jeugd is in vaste dienst. Het merendeel is uitzend-, oproep-, of invalkracht.

De meeste werkende jongeren komen in winkels terecht als winkelbediende (14%), als caissière (7%) of als vakkenvuller (7%). De horeca trok 6% van de werkende jeugd, de schoonmaaksector (van kamermeisje tot glazenwasser) 5%. De kranten zoeken niet voor niets naarstig naar 'jonge helden' of bezorgers: slechts 5% van de scholieren bezorgt kranten, tijdschriften of folders als bijverdienste.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.