&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 



Max van Heeswijk vindt
bij Mapei wel waardering

door Raymond Kerckhoffs - TIELT, woensdag

Tussen de groten van het peloton is waardering zijn deel. In de sterkste wielerploeg van dit moment kijkt Max van Heeswijk niet met ontzag, maar met respect om zich heen. Tussen Bartoli, Museeuw, Tonkov, Tafi, Steels en onder meer Axel Merckx voelt de Limburger zich thuis. Hoewel hij op de ploegenvoorstelling van Mapei-Quick Step nog als reserve-Belg werd omschreven, zit Van Heeswijk beter dan ooit in zijn vel. "Zo sterk heb ik nog nooit in de startblokken gestaan; dit wordt het seizoen van de waarheid", zegt hij zelfverzekerd.

De jaarlijkse presentatie van het team van Patrick Lefevere lijkt op een gala, waar alle kampioenen elkaar ontmoeten. De verzamelde wielerelite, van heinde en verre naar het Belgische Tielt gekomen, die elkaar niet in de haren gaat zitten maar een front vormt. Waar andere ploegen met twee kopmannen al praten over een luxe-probleem, put Mapei kracht uit de numerieke macht. Ondanks negen vertrokken renners (onder meer wereldkampioen Camenzind, Ballerini en Svorada) is de Belgische/Italiaanse formatie met dertien nieuwkomers sterker dan voorheen. "Sinds 1995 hebben we het peloton gedomineerd, die lijn gaan we dit jaar voorzetten", roept Lefevere vol bravoure. "In het verleden hebben we alleen Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France nog nooit gewonnen, dat zijn dit seizoen onze doelen. Het aantal toppers is een voordeel. Concurrentie doet leven en de afgelopen jaren hebben we steeds bewezen dat deze formule werkt."

• Max van Heeswijk wordt in de armen gesloten door de wielerelite van 's werelds beste formatie Mapei-Quick Step. Ook Axel Merckx (links) is nieuw in de formatie waar Bartoli en Museeuw de absolute kopmannen zijn.

FOTO: COR VOS

Voor Max van Heeswijk wordt het dringen. De startbewijzen zijn schaars. Al neemt Lefevere het op voor misschien wel Nederlands grootste talent, die afgelopen zomer bij de Rabobank vertrok wegens gebrek aan vertrouwen. Lefevere: "Twee jaar geleden wilde ik Van Heeswijk al contracteren, maar de UCI floot mij terug. We mochten destijds maar 24 renners contracteren, waardoor Van Heeswijk buiten de boot viel. Ik ben blij dat ik hem nu alsnog heb binnengehaald. Hij bleef me opvallen. Alleen de buitenwereld heeft hem verkeerd beoordeeld. Dat hij te lui zou zijn en nooit zin heeft om te trainen, is een onterecht vooroordeel. Ik denk dat dit jaar bij Mapei de zon voor hem gaat schijnen."

Van Heeswijk wordt enigszins verlegen van de woorden van de aimabele Belg. Al weet hij ook dat een test in december in het Mapei-centrum in Milaan het gelijk van Lefevere aantoonde. Van Heeswijk behoorde in die test bij de besten van de ploeg. "Nog nooit heb ik me voor een seizoen zo sterk gevoeld", geeft hij aan. "Ik heb in de winter intensiever dan ooit getraind. Ik ben eerst met Museeuw en Steels in Calpe geweest. Ik hoorde dat zij daar gingen trainen en vroeg of ik mee kon. De deur stond meteen open. Ik schrok de eerste dagen van de hardheid van de trainingen. Overal rijden zij vijf kilometer harder dan de andere ploegen. Na een paar dagen had ik die kloof overbrugd en werd ik er nergens meer afgereden."

De sfeer bij Mapei bevalt de Limburger goed. "Het is op z'n Belgisch gezegd 'gemoedelijk'. Heel relaxed. Het is fantastisch om met toppers als Museeuw en Bartoli te trainen. Vooral aan Museeuw trek ik me op. Ongelooflijk hoe hij na de zware knieblessure die hij in Parijs-Roubaix opliep weer probeert terug te komen. Daar kan ik alleen respect voor hebben. Museeuw is mijn voorbeeld. Hoe hij traint, denkt en over de sport praat, daar kan ik alleen maar van leren. Het verschil tussen Mapei en de Rabobank-ploeg is groot. Overal is Mapei een stukje verder. Dit is het neusje van de zalm. Eigenlijk had ik deze overstap twee jaar eerder moeten maken."

In de trainingen viel hem op dat alleen het gezamenlijke belang telt. "Niemand wordt er af gereden, niemand wordt getest", zegt hij nog vol verwondering. "Er is geen onderlinge rivaliteit. Bij de Rabobank waren de renners individueler ingesteld. De waardering voor elkaar is hier de belangrijkste omgangsnorm. Lefevere belt me minimaal een keer per week. Hij neemt het voor me op en wil me alle kansen geven. Zo sta ik na enkele wisselingen op de voorlopige ploeg voor de klassiekers. Pas na Omloop 't Volk worden de definitieve ploegen samengesteld. Daarom worden de komende twee maanden misschien wel de meest cruciale uit mijn leven. In de Ronde van de Middellandse Zee krijg ik mijn eerste kans. Lefevere is ervan overtuigd dat ik een van de snelste sprinters ben. Hij wil me op dat terrein de mogelijkheid geven en in een paar etappewedstrijden zal er een 'treintje' worden samengesteld dat mij moet lanceren. Ik besef dat ik tussen deze elite twee jaar een uitzonderlijke kans krijg. Als ik na die periode niet ben doorgebroken, moet ik eens in de spiegel kijken."

Samenstelling Mapei-Quick Step: Baffi, Bartoli, Bettini, Bramati, Di Grande, Faresin, Fernandez Gines, Figueras, Fornaciari, Hoste, Lanfranchi, Leysen, McRae, Merckx, Müller, Museeuw, Nardello, Nocentini, Noe, Peeters, Rodriguez, Scinto, Steels, Steinhauser, Tafi, Tani, Tonkov, Van Heeswijk, Zanini.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.