&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Beurstip]
[Autosite]
[Reaal]
[ICT Challenge]
[ABN AMRO]
[Ordina]
[Hypotheek-angst?]

Robeco Groep gaat ook
losse aandelen verkopen

door Gemma Buters en Peter van der Tuin - ROTTERDAM, woensdag

De Robeco Groep gaat nog dit jaar ook 'losse' effecten verkopen. Tot nu toe konden beleggers bij Robeco alleen terecht voor beleggingsfondsen, maar binnenkort kan de consument bij de Rotterdamse vermogensbeheerder ook bijvoorbeeld een paar aandelen Koninklijke Olie, een pakketje Philips of wat obligaties bestellen. Later volgen ook buitenlandse fondsen.

"Je belt Robeco en je bestelt wat je wilt hebben", zegt Robeco-topman Pieter Korteweg in een gesprek met deze krant. Veel meer wil Korteweg niet kwijt over deze nieuwe ontwikkeling, die voor Robeco een absolute noviteit betekent. Slechts na lang aandringen meldt de Robeco-topman nog dat de nieuwe service geen prijsbreker zal worden zonder enige vorm van beleggingsadvies, zoals de diverse beursorderlijnen die ons land al kent. "Maar duur zal het niet zijn. Het is iets heel origineels wat nog niet bestaat en het is voor ons niet al te arbeidsintensief. We doen het gewoon omdat de mensen dat graag willen."

Het commissionair spelen is maar een van de onderdelen van de nieuwe groeistrategie die Robeco heeft uitgestippeld. Het concern wil in de komende vijf jaar het beheerd vermogen ruim verdubbelen tot zo'n ƒ400 miljard en daar zijn een heleboel nieuwe initiatieven voor nodig: niet alleen voor particulieren, maar met name ook voor institutionele beleggers.

"Wij willen tot de top 20 van de Europese vermogensbeheerders behoren en dan heb je zo'n omvang nodig", meent Korteweg, gezeten in zijn fraaie kantoor bovenin het Robeco-gebouw aan de Coolsingel. "We willen uitgroeien tot een pan-Europese specialist op het gebied van vermogensbeheer. Daartoe moeten we binnen een jaar of drie een netwerk van zo'n vijf vermogensbeheerders opbouwen via overnames. We hebben vorig jaar al Weiss, Peck & Greer en Rreef overgenomen in de VS en Argyl in Engeland. We kijken verder vooral naar partijen die een portefeuille van ƒ10 à ƒ20 miljard meebrengen in Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Later misschien ook in Spanje, Duitsland en Zweden."

Een van de mogelijkheden om partners in Europa te vinden, is door hen deel te laten nemen in Robeco. Rabo-topman Wijffels heeft zich onlangs na het afspringen van de fusie met Achmea daarover uitgelaten in deze krant. Hij zei toen dat er, buiten de coöperatieve lokale Rabo-banken, bij andere onderdelen van het concern externe minderheidsaandeelhouders kunnen komen. Op die manier zouden de ambities van de Rabo over de grens ingevuld kunnen worden. Door de Robeco-aandelen hiervoor te gebruiken, wordt het probleem opgelost dat de Rabo geen aandelen heeft vanwege de coöperatieve structuur.

Zoals bekend is Robeco sinds begin '97 voor de helft in handen van de Rabobank, die ook een optie heeft om in 2001 volledig eigenaar van het concern te worden. De aandelen kunnen dus eventueel ook bij andere partijen terechtkomen. Kortweg: "Met de visie van Wijffels ben ik het helemaal eens. Die andere 50% is heel goed te gebruiken om een aantrekkelijke propositie te hebben voor een of twee andere Europese partijen waarmee de Rabo wil samenwerken, waarbij het vermogensbeheer wordt gecentraliseerd binnen de Robeco Groep. Je zou er een of twee partijen bij kunnen halen en dan ieder voor een derde eigenaar van Robeco zijn. Robeco zou zo een kern vormen om een belangrijk deel van de internationale groeistrategie van de Rabo in te vullen."

De Rabobank wil onder meer de gesprekken met de Belgische KBC Bank over samenwerking weer oppakken. Voordat Achmea in beeld kwam, spraken de twee ook al over een samenwerking tussen KBC en Robeco en nu wil Wijffels de draad weer oppakken. Verder praat de bank met de DG Bank in Duitsland en met het Franse Credit Agricole.

Korteweg wil zich niet te buiten gaan aan speculaties over mogelijke Rabo-partners, maar zijn ambities op Europees gebied zijn duidelijk. "Kijk, over de grens komt onze groei vooral van institutionele beleggers die nu al goed zijn voor ƒ110 miljard van ons totaal beheerd vermogen van ƒ180 miljard", verklaart de Robeco-topman. "Die zijn superkritisch en ze lopen zo bij je weg. Je moet dus voldoende omvang en kennis hebben om ze goed te bedienen. Wij denken dat de institutionele beleggers in Europa steeds meer in hun buurlanden gaan beleggen. Tegelijk worden de Amerikanen, door de komst van de euro en al die euro-indexen, gedwongen ook in Europa te beleggen. Dat is voor ons de nieuwe markt; daarom willen we een pan-Europese specialist zijn."

Om institutionele beleggers te lokken, zint Robeco ook voortdurend op nieuwe producten. Zo komt het concern nog dit jaar met mogelijkheden om te beleggen in niet beursgenoteerde bedrijven (private equity) en in durfkapitaal (venture capital). Volgens Korteweg is dat een groeimarkt waar grote beleggers tuk op zijn omdat ze hier mooie rendementen kunnen maken. "Onze Amerikaanse vermogensbeheerder Weiss, Peck & Greer zit al 20 jaar in dat vak en is gespecialiseerd in wat wij de 'new tech'-fondsen noemen: IT en medische techniek", aldus Korteweg. "Dat zijn nu de drijvende krachten achter de beurs, daar zit de toekomst. Weiss, Peck & Greer gaat voor ons die expertise in Europa toepassen. Het stikt hier van de mogelijkheden. Dan maken we een soort 'fonds der fondsen' daarboven zodat er genoeg liquiditeit is."

Ook voor particuliere beleggers wordt er bij Robeco een voortdurende stroom van nieuwe producten afgescheiden. Zo komt er dit najaar een direct ingaande lijfrente en betrad het concern onlangs de markt met het tienerfonds Young Dynamic Fund en met een fonds voor duurzaam beleggen.

"Het is net als met auto's, je moet steeds met iets nieuws komen om nieuwe beleggers aan te trekken", meent Korteweg. "Je moet inspelen op de behoeftes van beleggers en wij willen alle terreinen van vermogensbeheer bestrijken die er maar denkbaar zijn. Momenteel doen onze zelfselectfondsen het bijzonder goed. Grappig, want de mensen komen eigenlijk bij ons omdat ze het beleggen niet zelf willen doen. Maar het is een drukte van belang in die fondsen. Ze switchen naar hartelust, veel meer dan we ooit hadden kunnen denken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.