&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[ICT Challenge]
[Reaal]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[Beurstip]
[Ordina]
[Hypotheek-angst?]

Grote overname in defensie-industrie

LONDEN, woensdag

Het Britse lucht-, ruimtevaart- en defensieconcern British Aerospace (BAe) neemt de defensietak over van het Britse conglomeraat General Electric Company (GEC). Het gaat om Marconi Electronics. De nieuw gevormde onderneming wordt de op twee na grootste onderneming ter wereld in de ruimtevaart- en defensie-industrie.

De transactie wordt betaald met aandelen, wat Marconi Electronics waardeert op £7,7 miljard (ongeveer ƒ24 miljard). De aandeelhouders van General Electronics krijgen een belang van 36,7%in het nieuwe Europese defensieconglomeraat.

Het samengaan van BAe en Marconi Electronics levert een onderneming op met een beurswaarde van ongeveer £15,6 miljard (bijna ƒ49 miljard). Daarmee laat het concern alleen zijn Amerikaanse branchegenoten Boeing en Lockheed Martin voorgaan.

Volgens British Aerospace en GEC is de overneming de eerste stap op weg naar de vorming van één Europese onderneming op het gebied van de ruimtevaart- en defensie-industrie, zo lieten de twee gisteren in een gezamenlijke verklaring weten.

Het Duitse concern Dasa zei dinsdag echter dat de combinatie BAe-Marconi Electronics de integratie van de Europese ruimtevaart- en defensie-industrie kan bemoeilijken. Tot voor kort leek het erop dat DASA en BAe zouden samengaan, wat toen al verweer opleverde van het Franse Aerospatiale, dat samen met DASA en BAe in Airbus zit.

Ook de Franse defensie-branche reageerde teleurgesteld. Thomson-CSF had ook belangstelling voor Marconi Electronics. Deze Franse onderneming in defensie-elektronica zou de strijd hebben verloren, omdat ze £1,7 miljard minder bood voor de GEC-defensietak.

Beleggers op de Londense effectenbeurs konden niet warm worden van de overneming. Rond het middaguur stond het aandeel BAe 8% lager. Marktspelers maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de korte termijn. Zo denken ze dat BAe een te hoge prijs heeft betaald met 27 keer de winst en twee keer de omzet van Marconi Electronics. Het aandeel GEC stond op de Londense beurs ongeveer 4% in de min.

Voor de verdere toekomst zien analisten wel meer voordelen. Zo verwachten de twee ondernemingen binnen drie jaar £275 miljoen jaarlijks aan kosten te besparen. Wel zitten er aan de overneming eenmalige kosten vast van £200 miljoen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.