&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[Ordina]
[Autosite]
[Beurstip]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Reaal]

Energiebedrijven slecht
voorbereid op vrije markt

Van een onzer verslaggeefsters - ZEIST, woensdag

De Nederlandse energiebedrijven zijn nog te klein, te afwachtend en te weinig marktgericht om goed te kunnen concurreren op de vrije Europese energiemarkt. In plaats van een assertief commercieel beleid te voeren laten de bedrijven zich belemmeren door de oude 'nutscultuur'. Ze hechten nog teveel aan onderlinge afspraken en stellen zich risicomijdend en trendvolgend op.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport 'Trends in Energy' dat Moret Ernst & Young gisteren presenteerde. De management-consultant hield een enquête onder 161 afnemers en 44 aanbieders van energie in Nederland. Ook zijn 30 buitenlandse bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en de VS onder de loep genomen. Een gedeelte daarvan opereert al in een geliberaliseerde markt.

"Slechts eenderde van de bedrijven stelt zich enigszins offensief op", aldus F. Fontijn van Moret. "En met klantenbinding zijn de meesten al helemaal niet bezig." De bedrijven realiseren zich onvoldoende dat ze moeten investeren in hoogwaardige informatietechnologie die nodig is om nieuwe producten en diensten te kunnen aanbieden. En dat terwijl 60% van de Nederlandse grootverbruikers, die dit jaar als eersten keuzevrijheid hebben gekregen, zegt binnen twee jaar een andere elektriciteitsleverancier te kiezen.

Buitenlandse energiegiganten daarentegen staan te trappelen om te profiteren van de vrije markt. Volgens Moret hebben tien buitenlandse bedrijven concrete plannen om dit jaar de Nederlandse markt te betreden.

De energiebedrijven zouden er goed aan doen samenwerkingsverbanden aan te gaan met buitenlandse concerns die al ervaring hebben met een geliberaliseerde markt. Niet alleen de schaalvergroting is een voordeel, ook halen de Nederlandse energiebedrijven op die manier kennis en marktervaring in huis om hun concurrentiepositie te verstevigen.

Hoewel schaalvergroting onvermijdelijk is, komt uit het rapport naar voren dat de meeste kleinere energieaanbieders zelfstandig verder willen gaan. "Die beslissing wordt vaak door emoties ingegeven, terwijl juist die bedrijven zich moeten afvragen of zij dan nog wel kansen hebben", aldus Fontijn.

De verwachte concentratie zal leiden tot een fors verlies aan banen in de sector. Bij de distributeurs verdwijnen volgens Moret binnen vijf tot tien jaar ruim 6000 arbeidsplaatsen, bij de energieproducenten ongeveer 1200. Op de langere termijn is de verwachting dat de werkgelegenheid in de sector weer kan groeien, als de bedrijven zorgen dat ze profiteren van de gunstige geografische ligging van Nederland.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.