&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Autosite]
[Reaal]
[ICT Challenge]
[ABN AMRO]
[Ordina]
[Beurstip]
[Hypotheek-angst?]

TPG steelt de show

AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse beurs lijkt de nare gevolgen van de samba-crisis weer te boven te zijn. Hoewel de effectenbeurs in Wall Street maandag in verband met de viering van Martin Luther King-dag gesloten bleef en het Damrak daardoor gisteren op eigen kompas moest varen, kon de AEX-index met nog eens 4,67 punten oplopen tot 548,88.

Dat was weliswaar flink onder het hoogste punt dat bijna 11 punten boven het voorgaande slot had gelegen, maar aanzienlijk beter dan het laagste punt dat rond het middaguur (min 7) was genoteerd.

"Beleggers blijven onzeker. Maar zolang de situatie in Brazilië niet verergert wint het optimisme het toch van het doemdenken", stelde een handelaar. Gisteren stond de effectenbeurs in Sao Paulo kort na de opening opnieuw op winst.

Dat inspireerde de Amerikaanse beleggers en Wall Street stond een kwartier na opening al weer op bijna 60 punten winst.

Uitstekend verging het opnieuw TPG. Na de koerssprong van maandag kwam er nog eens EUR2,70 bij op EUR33,10. De onderneming blijkt zich te oriënteren op de mogelijkheden van een elektronische supermarkt. Berichten dat daarvoor investeringen van ƒ2 miljard op stapel staan en er partners voor dit project worden gezocht, werden echter door TPG weersproken. "We zijn nog lang niet zo ver om daar een zinnige uitspraak over te kunnen doen", werd gezegd.

De koersstijging van maandag volgde op een publicatie in de Wall Street Journal, waarin werd gemeld dat United Parcel Service of America de mogelijkheden heeft onderzocht van samenwerkingsverbanden met Europese ondernemingen, waaronder TPG. Mocht de keuze op TPG vallen dan biedt dat voor de Nederlandse pakjesvervoerder ongekende mogelijkheden. Het wereldomspannend netwerk wordt in één klap veel fijnmaziger. Dat kan tot flinke kostenbesparingen leiden.

Ex-partner KPN zakte EUR1,30 tot EUR50,40. Dat was het gevolg van de malaise die al enige dagen op de beurzen voor de Europese telecomsector heerst. Als gevolg van de toenemende concurrentie lopen de marges terug en dalen marktaandelen. Gisteren meldde Deutsche Telekom dat zij het afgelopen jaar circa eenderde van het marktaandeel in lange-afstandstelefonie heeft moeten prijsgeven. De prijzen zijn daarom per 1 januari met liefst 63 procent verlaagd. Ook KPN Telecom ontkomt niet aan deze trend.

Een flinke stap terug moest de elektronische uitgever AND International. Na een laagste notering van EUR3,45 werd aan het slot van de handel voor het aandeel EUR3,80 betaald, dat was EUR0,70 minder dan het slot van maandag. Oorzaak was de publicatie van de (voorlopige) jaarcijfers van het bedrijf. Die waren teleurstellend. Ondanks een omzetverdubbeling kelderde de nettowinst van ƒ1,5 miljoen naar ƒ0,2 miljoen.

Dat was het gevolg van een forse stijging van de kosten, met name die voor het personeel. Bij de halfjaarcijfers verwachtte AND al dat bij een omzetgroei van tenminste 85 procent de kosten mogelijk sterker zouden stijgen. Dat was in tegenstelling tot de eerder uitgesproken prognose van 'minstens' 70 procent omzetgroei bij 'hogere' marges. De mededeling van de directie dat het omzetdoel van EUR77 miljoen in 2000 zal worden gehaald werd voor kennisgeving aangenomen. "Wat hebben we aan omzetprognoses als de winst in elkaar stort?", vroeg een handelaar zich af.

KLM sloot EUR0,30 lager op EUR24. Het verlies van KLM's partner Northwest in het derde en vierde kwartaal als gevolg van een staking kwam niet echt meer als een verrassing. Beleggers hadden daar al voortijdig op ingespeeld. Akzo Nobel steeg EUR1,60 tot EUR34,60, maar Kon. Olie moest EUR0,40 prijsgeven op EUR39. Unilever en Philips daarentegen deden het gisteren weer uitstekend met koersstijgingen van EUR2 en EUR1,25 tot respectievelijk EUR72,55 en EUR64,50. Philips gaat met Sony en Sun Microsystems samenwerken bij de ontwikkeling van software voor consumentenelektronica.

In de technologiehoek daalde Cap Gemini EUR0,85 tot EUR52,65. Morgen komt de onderneming met de voorlopige jaarcijfers ASM Lithography, die ook morgen de jaarresultaten publiceert, moest EUR1,05 terug naar EUR36. Analisten rekenen op een nettowinst per aandeel van ergens tussen de ƒ0,96 en ƒ1,04, wat aanzienlijk minder zou zijn dan de ƒ2,39 die over '97 werd geboekt. Toen zat er echter ook nog een boekwinst in verwerkt. Zonder dat bedrag bedroeg de winst per aandeel over '97 ƒ2,16.

Vedior, die blijkens een persbericht van de beurs vanaf 22 februari niet langer als AEX-fonds maar als 'Midkapper' verhandeld zal worden, werd een halve gulden duurder op EUR16,90.

Draka Holding blijft zijn kabelactiviteiten in het Verre Oosten uitbreiden. Gisteren maakte de onderneming bekend dat overeenstemming is bereikt over overname van een 65-procentbelang in de Thaise MCI Cable, een bedrijf dat zich bezighoudt met laagspanningskabel. Volgens de Draka-top is de tijd voor dergelijke acquisities rijp daar de eerste signalen van een voorzichtig economisch herstel zijn waar te nemen. Voor dit jaar wordt al op een positieve bijdrage aan de winst per aandeel gerekend. Beleggers honoreerden dit met een koersstijging van EUR0,70 tot EUR22,70.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.