&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Bizarre 'troonrede' Clinton

Van onze correspondent - NEW YORK, woensdag

Het was vannacht een bijna surrealistisch schouwspel: de Amerikaanse president Bill Clinton die zijn jaarlijkse 'troonrede' uitsprak tegenover het Congres, slechts enkele uren nadat zijn advocaten een fel tegenoffensief hadden gelanceerd in het impeachment-proces, waarin de president met afzetting wordt bedreigd.

Clinton hield zijn redevoering in het Huis van Afgevaardigden, dat hem een maand geleden in staat van beschuldiging had gesteld wegens meineed en belemmering van de rechtsgang in het Lewinsky-seksschandaal. Enkele Republikeinse afgevaardigden vonden dat Clinton minachting toonde voor het impeachment-proces door onverstoorbaar zijn troonrede af te steken en bleven weg.

In zijn zevende 'State of the Union' presenteerde Clinton ambitieuze sociale plannen voor de 21e eeuw en repte met geen woord over de impeachment-zaak. First Lady Hillary keek vol bewondering toe, omringd door Amerikaanse 'helden', als honkbal-superster Sammy Sosa en een jonge moeder die vorig jaar haar kind verloor bij het bloedbad op de middelbare school in Jonesboro. De vrouw strijdt sindsdien voor strengere anti-wapenwetgeving en vindt Clinton daarbij aan haar zijde.

Clinton hield het Congres en tientallen miljoenen Amerikaanse tv-kijkers voor dat het hoog tijd is voor meer overheidsbemoeienis. Zo wil hij twee miljard gulden uittrekken voor verbetering van de gezondheidszorg voor zo'n 32 miljoen onverzekerde Amerikanen. Ook streeft hij naar een hoger onderwijspeil door onder meer een einde te maken aan 'sociale promotie', waarbij kinderen ongeacht hun schoolprestaties overgaan naar een hogere klas.

Rampenplan
Een groot deel van het begrotingsoverschot wil de Democratische president gebruiken om de financiering van de sociale zekerheid in de toekomst veilig te stellen en voor een omvangrijk rampenplan voor aanvallen met biologische wapens.

Op het buitenlandse front wil Clinton de financiële steun aan Rusland met ruim acht miljard gulden verhogen voor het ontmantelen van wapensystemen en het ombouwen van de Russische defensie-industrie. Hiermee moet worden voorkomen dat wapengeheimen in handen vallen van 'terreurstaten'.

Voordat Clinton zijn plannen ontvouwde, begon zijn advocatenteam aan de drie dagen durende verdediging in het impeachment-proces. Advocaat Charles Ruff betoogde dat iedere juridische grond voor afzetting ontbreekt. Volgens de raadsman zijn de impeachment-artikelen zo vaag en onbegrijpelijk dat de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.

Rolstoel
Ruff, gekluisterd aan een rolstoel sinds hij in zijn jonge jaren in Afrika werd getroffen door een polio-virus, betwistte ook de feitelijke grondslag van de aanklacht. Daarmee stijgt de kans dat de Senaat volgende week zal besluiten getuigen, onder wie Monica Lewinsky, te horen.

Eind deze week zal advocate Nicole Seligman het woord voeren namens Clinton. Het inzetten van Seligman als 'geheim wapen' is opmerkelijk nu de Republikeinse aanklagers de president ervan hebben beschuldigd door zijn leugens over seks met Lewinsky, de burgerrechten te hebben geschonden van Paula Jones, die hem wilde aanklagen wegens seksuele intimidatie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.