&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Buitenland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Matchbank]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Primafoon]
[Autosite]
[CMG]

Milosevic
geeft bijna
niets toe

door Frank van Vliet - BOEDAPEST, woensdag

Een bezoek van twee NAVO-topgeneraals aan de Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft voorlopig niet meer opgeleverd dan dat het hoofd van de waarnemersmissie (OVSE) in Kosovo, William Walker, een dag langer mag blijven.

De Amerikaan Walker was persona non grata verklaard, nadat hij de schuld van de moord op 45 etnisch Albanese burgers in het plaatsje Racak zonder meer bij de Serviërs had gelegd. Walker had oorspronkelijk vandaag moeten vertrekken.

De opperbevelhebber van de NAVO, Wesley Clark, en de Duitse generaal Klaus Naumann waren naar Belgrado gekomen om duidelijk te maken dat net als in oktober de verdragsorganisatie klaar staat voor luchtaanvallen als Milosevic niet inbindt in Kosovo. De NAVO eist dat het geweld wordt gestaakt en dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het bloedbad in Racak.

Na het gesprek wilde Clark niet meer zeggen dan "dat de plannen van oktober nog steeds van kracht zijn". Een aanval werd toen op het laatste nippertje afgeblazen, nadat de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke Milosevic tot terugtrekking van een groot deel van zijn troepen had weten te bewegen. Holbrooke noemde de huidige situatie "net zo ernstig als in oktober, misschien wel gevaarlijker."

Het lijkt erop dat Milosevic met zijn minimale concessie weer aan zijn geliefde kat-en-muis spel bezig is. Zijn troepen bombardeerden gisteren wederom de omgeving van Racak.

Milosevic lijkt weer te gokken op een verdeelde internationale gemeenschap en denkt in ieder geval tijd te kunnen winnen. Net als in oktober zeggen de VS, Groot-Brittannië en Italië dat snelle luchtaanvallen tot de mogelijkheden behoren. Frankrijk en Duitsland zijn al wat minder stellig maar zeggen dat aanvallen niet uitgesloten zijn, terwijl de Grieken en Russen tegen zijn.

Zowel de Duitse Bondskanselier Gerhard Schröder als premier Wim Kok waakte gisteren voor forse uitspraken over Kosovo. Hoewel de recente acties van de Serviërs stevig werden veroordeeld, wilden beiden vooralsnog niet over militair ingrijpen spreken.

Volgens een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie in Kosovo, Fernando del Mundo, zijn door het nieuwe geweld 20.000 etnische Albanezen op de vlucht geslagen.