&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Roemenië dreigt met leger
tegen oprukkende kompels

Van onze correspondent - BOEDAPEST, woensdag

De Roemeense regering heeft gisteren gedreigd het leger in te zetten tegen de circa 10.000 mijnwerkers die bezig zijn aan een mars naar de hoofdstad Boekarest.

Het dreigement kwam nadat de demonstranten er voor de tweede achtereenvolgende dag in waren geslaagd door politiebarricades heen te breken. Daarbij vielen vijftien gewonden. Ook nu konden traangasgranaten en waterkannonen de menigte niet tegenhouden.

Gisteravond bivakkeerden de kompels bij kampvuren in de stad Tirgu Jiu op zo'n 300 kilometer van Boekarest. In tegenstelling tot in de hoofdstad kunnen de mijnwerkers in de industriestad op sympathie rekenen.

In Boekarest heeft men niet veel op met de kompels die al eerder demonstreerden in de hoofdstad en daarbij het geweld niet schuwden. Bij straatgevechten in 1990 en 1991 vielen negen doden en moest de regering van Petre Roman het veld ruimen.

De centrum-rechtse premier Radu Vasile voelt er niets voor dat lot te delen. Hij wil 140 verliesgevende mijnen sluiten en heeft de eis voor een afkoopsom van 10.000 dollar per mijnwerker als absurd afgedaan. Ook ziet hij niets in de 35 procent loonsverhoging die de kompels eisen.

Gisteravond verscheen Vasile voor de tv na crisisberaad met president Emil Constantinescu, legergeneraals en het hoofd van de geheime dienst. "De tijd van mijnwerkersrellen en chantage is voorbij", zei hij.

De premier deed zijn best uit te leggen dat het land geen andere keus heeft dan de mijnen te sluiten. "We hebben de grootste buitenlandse schuld in onze geschiedenis, drie miljard dollar. Als we niet bezuinigen stort de hele economie in", aldus de premier.

Vandaag komt een missie van de Wereldbank kijken of Roemenië zich aan de belofte houdt verliesgevende staatsbedrijven te saneren.

Vasile herhaalde alleen met de kompels te zullen praten als ze hun mars afbreken en weer aan het werk gaan. De demonstratie en de al vijftien dagen durende staking van de mijnwerkers zijn door de rechter verboden.

Het is zeer de vraag of Vasile tot een akkoord met de stakers kan komen. De kompels worden geleid door de beruchte Miron Cozma. Een tiran van de eerste orde die ook betrokken was bij de eerdere rellen in de hoofdstad en door zijn tegenstanders van banden met de georganiseerde misdaad wordt beschuldigd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.