&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Joods museum in Berlijn

Van onze correspondent - BERLIJN, woensdag

In Berlijn wordt komend weekeinde de nieuwbouw geopend van het Joodse Museum. In de volkswijk Kreuzberg is onder architectuur van Daniël Libeskind een modern gebouw verrezen, waarin alle facetten van de geschiedenis van het joodse volk tot hun recht zullen komen. Directeur van het Joodse Museum is de 73-jarige Amerikaan Michael Blumenthal, die vooral bekendheid geniet als voormalig minister van Financiën van de Verenigde Staten.

De Amerikaan schaarde zich gisteren onder de voorstanders van het idee van Michael Naumann, de nieuwe Duitse minister van Cultuur, die het op te richten Holocaust-Mahnmal (een waarschuwend gedenkteken) ter nagedachtenis van omgekomen joden wil uitbreiden met een onderwijs- en documentatiecentrum. De Amerikaanse kunstenaar Peter Eisenman heeft hiervoor zijn eerder ingediende ontwerp van een groot aantal zuilen aangepast.

Met zijn instemming ontkracht Blumenthal het argument van tegenstanders van het nieuwe ontwerp. Gevreesd werd dat een holocaust-Mahnmal met museumachtige faciliteiten een concurrentiestrijd zou uitlokken met het Joods Museum. Volgens Blumenthal zal dit niet het geval zijn. De Amerikaan is zelfs bereid zich in te zetten voor de totstandkoming van het nieuwe ontwerp.

De Duitsers discussiëren al tien jaar over een holocaustmonument. De Bondsdag zal medio dit voorjaar de knoop moeten doorhakken. • Michael Blumenthal poseert voor 'zijn' Joods Museum in Berlijn. Aanstaande vrijdag krijgt hij de sleutels. FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.