&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Primafoon]
[Matchbank]
[World OnLine]
[Autosite]

Peiling voorspelt
nieuw verlies D66

door Jeroen Hendriks en Sjuul Paradijs

DEN HAAG, woensdag

Regeringspartij D66 stevent volgens de laatste opiniepeilingen af op een nieuwe dramatische nederlaag bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 3 maart aanstaande. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, komen de Democraten volgens het onderzoek op slechts negen Kamerzetels uit. Een verlies van vijf zetels.

De resultaten van de peiling, waarbij D66 slechts 6,3% van de stemmen haalt, zijn hard aangekomen bij de D66-Kamerleden. Vooral omdat ondanks kritiek op zijn functioneren, het vertrouwen in het leiderschap van de huidige fractievoorzitter Thom de Graaf nog steeds groot was.

De partij, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van mei vorig jaar 10 Kamerzetels verloor, steekt deze week de koppen bij elkaar om een toverformule te vinden waarmee de dreigende ramp kan worden afgewend.

Een verwachte nederlaag heeft directe gevolgen voor het aantal Eerste Kamerleden van de partij. De senatoren worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Momenteel zijn er zeven D66-Kamerleden. Zoals het er nu uitziet blijven er daar vier of vijf van over.

Flinke klap CDA

Ook het CDA krijgt een flinke klap. De christen-democraten verliezen ten opzichte van de laatste Kamerverkiezingen vier zetels in de peiling en komen uit op 25 zetels. De PvdA is de grote winnaar en komt met twee extra zetels uit op 47 zetels. De VVD verliest een zetel en komt op 37.

Bij de kleinere partijen wint de SP een zetel en komt op zes zetels. De RPF wint een zetel en komt uit op vier zetels, terwijl SGP en GPV op respectievelijk drie en twee zetels blijven staan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.