&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Matchbank]
[CMG]
[World OnLine]
[Autosite]
[Primafoon]

Flitspaal niet te verzekeren

door Joan van den Dungen

APELDOORN/REUSEL, woensdag

Verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer weigert de radar-flitspalen op provinciale wegen in ons land nog langer te verzekeren tegen vandalisme.

Volgens woordvoerster Z. van der Jagd van de verzekeraar worden de peperdure fotokasten te vaak gesloopt door snelheidsovertreders die geflitst zijn en hun woede willen koelen op de paal.

"De premie (zo'n ƒ1500 per paal per jaar, red.) kan zo'n schade niet langer dekken", aldus de woordvoerster. "Het loopt echt de spuigaten uit. Vorig jaar moesten wij vele, vele tonnen aan schade uitkeren."

Centraal Beheer is hierop om de tafel gaan zitten met provincie, politie en fabrikant om het vandalisme een halt toe te roepen.

In de Brabantse regio de Kempen worden de flitspalen over enkele maanden beveiligd. In Reusel-de Mierden werden in een week tijd vijf peperdure camera's van zo'n 70.000 gulden per stuk met een vuurwerkbom opgeblazen. De daders zijn nooit gepakt. De schade wordt geschat op drie ton.

Door detectors in de palen te monteren en die te verbinden met de meldkamer, hoopt de politie de pakkans van de daders te vergroten. Volgens Centraal Beheer moet de proef in Brabant uitwijzen of alle flitspalen in ons land met een dergelijk systeem uitgerust zullen worden.

Eind vorig jaar werden in Eindhoven twee mannen op heterdaad betrapt. Het tweetal was bezig met een krik de radarflitspaal aan gruzelementen te slaan. Volgens de politie waren de mannen kort daarvoor geflitst op de John F. Kennedylaan en wilden zij met grof geweld het fotorolletje verwijderen uit de kast. De paal werd volledig vernield.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.