&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Autosite]
[CMG]
[Primafoon]
[World OnLine]
[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]

Afbreekbaar plastic in de maak

GRONINGEN, woensdag

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat samen met de Amerikaanse zuivelcoöperatie DFA afbreekbaar plastic produceren. Beide partijen hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Ze bouwen een nieuwe proeffabriek in Noordhorn.

De fabriek zal deel uitmaken van het aan de RuG gelieerde chemisch bedrijf Hycail BV. De Amerikanen investeren 20 miljoen gulden in de nieuwe fabriek. Hierdoor komen ze in het bezit van hetzelfde percentage van de aandelen als de RuG. Het is de bedoeling dat de productie in de loop van 2000 begint.

Als grondstof voor het afbreekbare plastic dient polymelkzuur, dat DFA op grote schaal kan winnen uit wei. Dit bijproduct van de kaasbereiding wordt nu beschouwd als afval. DFA gaat het afbreekbare plastic gebruiken als verpakkingsmateriaal voor de zuivelproducten.

Hycail werd in 1997 door de RuG opgericht om de mogelijkheden van polymelkzuur te onderzoeken, een stof die wordt gewonnen uit aardappels, suikerbieten, granen of wei. DFA beschikt over enorme hoeveelheden wei, waarvoor tot nu toe nog geen toepassing is. De 'melkplas' van de coöperatie heeft een omvang die ongeveer gelijk is aan eenderde van die van Europa.

Plastic uit polymelkzuur wordt nu al gebruikt in de chirurgie. Er worden schroeven en plaatjes van gemaakt waarmee botbreuken kunnen worden vastgezet. Omdat die in het lichaam afbreken, is een tweede operatie om ze te verwijderen overbodig. Het plastic kan ook worden toegepast in wegwerpbestek, verpakkingsfolie of afvalzakken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.