" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

[Nederland]


maandag
1 december 1997


Woonnet
Software ontwikkelaa
World Online

Vier potvissen op Ameland gestrand

door Albert van Keimpema - AMELAND, maandag
foto: Glenn Wassenbergh

Op Ameland zijn dit weekeinde vier potvissen aangespoeld. Eén dier mist de halve onderkaak. Onverlaten hebben in de nacht van zaterdag op zondag tussen de surveillances van de politie door met een cirkelzaag de kaak gehalveerd en meegenomen. Het was de dieven te doen om de tanden, die per stuk wel zo'n 1000 gulden kunnen opbrengen.

Drukte op strandBurgemeester Roel Cazemier sprak op het strand van "liederlijk gedrag". "Het is aan alle kanten strafbaar wat die lui hebben gedaan. Ik hoop dat ze gepakt worden, want zo'n aasgieren-mentaliteit mag beslist niet worden getolereerd." De bewaking van de potvissen is na dit incident verscherpt.

Naar schatting tweeduizend mensen kwamen gisteren speciaal naar het strand op Ameland om de potvissen te bekijken. De veerboten zaten vol met nieuwsgierigen. Het karakteristieke hotel Nobel in Ballum was in een mum van tijd volgeboekt.

Nog nooit eerder in de Nederlandse geschiedenis zijn tegelijkertijd vier potvissen, alle mannetjes van ongeveer 30 jaar oud (potvissen kunnen 80 worden), langs de kust aangespoeld. Gisteren werden ook nog potvissen bij Texel en Hollum, op het westelijk deel van Ameland, ontdekt.

De dieren waren al dood voordat ze aanspoelden, de een wat langer dan de ander. Eilandbewoner Jan Nijenhuis zei: "Eentje had zo'n opgezette tong dat hij minstens twee dagen dood moet zijn geweest. Je kunt zo'n dier ook niet zomaar villen, want het is in verband met gasvorming niet ongevaarlijk om erbij te staan."

Leni 't Hart van Zeehondencrèche Pieterburen vertelde dat de komende dagen sectie wordt verricht: "We willen alles weten; over parasieten, wat ze gegeten hebben, of ze getroffen zijn door virussen en welke gifstoffen we eventueel vinden. Alle onderzoeksinstituten krijgen een deel om aan het werk te kunnen."

Hoe de potvissen het spoor bijster raken en voor onze kust terechtkomen is nog een raadsel. Duidelijk is wel dat de dieren boven Schotland de verkeerde afslag nemen. Dus niet om Ierland heen door de Atlantische Oceaan richting evenaar, maar linksaf de Noordzee op. Deze zee is te ondiep (25 tot 50 meter) en vormt voor de potvissen een flessenhals waar ze maar moeilijk uit komen. Bovendien is er in de Noordzee weinig voedsel en raken ze verzwakt, mede door de stress als gevolg van het verdwalen.

Diverse musea in ons land hebben zich bij het gemeentebestuur van Ameland gemeld voor een potvis.


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer