" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

 

[Nederland]


zaterdag
22 november 1997

 

KLM
One for all
Woonnet
Shop
Management consultant
World Online

Newman-hater slaat weer toe

Van onze kunstredactie - AMSTERDAM, zaterdag

De 44-jarige Amsterdammer G.J. van B. heeft, net als elf jaar geleden, weer een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman in het Stedelijk Museum vernield.

Met een stanleymes kerfde de man gisterochtend van links naar rechts vijf grote sneden in Cathedra, een schilderij met een afmeting van 5.45 x 2.44 meter uit 1951. Beveiligingspersoneel ontdekte de vernieling en hield de man onmiddellijk aan. De verdachte maakte een verwarde indruk. Nadat tegen de man proces-verbaal was opgemaakt werd hij niettemin vrijgelaten.

De precieze omvang van de schade is nog niet bekend. Museumdirecteur Rudi Fuchs sprak van een dramatische gebeurtenis en zei er zelf kapot van te zijn.

Op 21 maart 1986 beschadigde Van B. het werk Who's afraid of red, yellow and blue III, dat als blikvanger bovenaan de monumentale trap van het museum hing. Ook toen gebruikte hij een stanleymes. Hij verklaarde dat hij het abstracte werk een aanfluiting vond en droeg zijn daad op aan de magisch-realistische schilder Carel Willink.

Van B. werd destijds veroordeeld tot acht maanden. Bovendien werd hem voor een halfjaar te toegang tot het Stedelijk Museum ontzegd.

De restauratie die daarna door de Amerikaanse restaurator Daniel Goldreyer voor ƒ814.000 werd uitgevoerd, ontlokte veel kritiek.

Cathedra, voor ƒ5 miljoen verzekerd, is waarschijnlijk niet onherstelbaar beschadigd. "Het mes was gelukkig erg scherp, waardoor de sneden goed te dichten zijn", aldus directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs. FOTO'S: AP

Het schilderij van Newman voor de aanslag.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer