" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

 

[Financiën]


dinsdag
4 november 1997

 

KLM
Centura
Abn / Amro

Justitie: arrestatie slechts
topje van ijsberg

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

De arrestatie van Adri S. (60) de 'grand old man' op de Amsterdamse beursvloer kwam niet als een verrassing. Vorige week was volgens bronnen dichtbij het onderzoek al duidelijk geworden dat S. naast Han V. als één van de hoofdverdachten wordt beschouwd in Operatie Clickfonds, het onderzoek naar witwaspraktijken op de beurs.

Het openbaar ministerie in Amsterdam verdenkt S. voormalig oprichter en directeur van Strating & Co. van witwassen (heling, oplichting en valsheid in geschrifte) en deelname aan een criminele organisatie. In tegenstelling tot V. wordt S. niet verdacht van misbruik van voorkennis. De aanhouding van S. is de vijfde arrestatie in het beursschandaal.

Het effectenkantoor Gestion, waarvan S. directeur en enig aandeelhouder is, maakte gisteravond bekend dat S. heeft besloten zijn functie met onmiddellijke ingang neer te leggen 'voor de duur van het strafrechtelijk onderzoek op de beurs'."De tijdelijke terugtreding heeft geen gevolgen voor de voortgang van Gestion", aldus een verklaring van het kantoor waar verder ieder commentaar werd geweigerd.

Adri S. en Han V. maakten in de jaren zeventig en tachtig furore op Beursplein 5 met hun eigen effectenhuis, Strating & Co., dat begin jaren negentig in handen kwam van de Nationale Investeringsbank en nu NIB Securities heet. Samen met ex-commissionair Hans Kroon vormden S. en V. een roemrucht drietal. De nu in Monaco woonachtige Kroon was jarenlang een succesvol directeur en grootaandeelhouder van het bekende effectenhuis Van der Moolen.

De zich in een witte Jaguar voortbewegende S. was in de jaren negentig nog in beeld als een van de aandeelhouders van de mysterieuze beleggingsclub Groupe Courtier, die onder meer belangen opbouwde in Van Ommeren, Bever Beleggingen en fietsenfabrikant Union.

Andere deelnemers aan Courtier waren havenbaron W. Cordia, voormalig directeur Wim de Ridder van het Centraal Planbureau, oliehandelaar J. Onderdijk en Borsumij-bestuurder Berry van den Brink. Deze laatste was samen met S. oprichter van Gestion.

Ook computertycoon Willem Smit werd vaak genoemd in samenhang met S. en zijn beleggingsvehikel Courtier. Eind jaren '80 werd Smits computerbedrijf Datex door S. naar de beurs gebracht. Dat liep voor de aandeelhouders uit op een fiasco, waarna Getronics de helpende hand toestak en Datex inlijfde.

Vorig jaar verwierf S. een belang van 5 procent in Van der Moolen. Volgens bronnen nabij het onderzoek zou justitie ook belangstelling hebben voor Hans Kroon, de ex-directeur van Van der Moolen. Persofficier van justitie mr. J. Steenbrink weigerde desgevraagd elk commentaar.

Steenbrink sluit nieuwe arrestaties op korte termijn niet uit. De persofficier bevestigde gisteren dat er mogelijk enkele tientallen verdachten uit het onderzoek naar voren zullen komen.

Tijdens de spectaculaire inval op de beurs, op vrijdag 24 oktober, werd ook huiszoeking verricht bij Gestion, dat kantoor houdt aan de Minervalaan. Gestion is naast Leemhuis & Van Loon, Van Meer James Capel (VMJC) en NIB Securities aangemerkt als één van de verdachte rechtspersonen in Operatie Clickfonds.

De beursfraudezaak heeft inmiddels geleid tot het opstappen van tal van directeuren. Zo vertrok de volledige top van Leemhuis & Van Loon, waar naast Han V. ook de bestuursleden Hans L., Pieter van L. en Ad van der R. door justitie als verdachten zijn bestempeld. En afgelopen vrijdag stapte de topman van Holland Casino's op. Theo van K. wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Hij was een van de houders van een geheime rekening bij Leemhuis & Van Loon.

Adri S. weigerde afgelopen week steevast commentaar op de affaire. "Ik vind het heel triest wat er nu allemaal gebeurt", was het enige dat S. daags na de arrestatie van zijn oude partner V. losliet. Op zaterdag 25 oktober is S. gehoord door rechercheurs van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Economische Controledienst (ECD).

De in Vinkeveen woonachtige S. staat bekend als één van de rijkste Nederlanders. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 230 miljoen gulden. Gestion is sponsor van de bekende Brabantse amazone Anky van Grunsven. Op zijn Rikki Hoeve, pal achter het Van der Valk-motel De Witte Bergen in Eemnes, hebben S. en zijn vrouw Jet de Europees en wereldkampioen Arabieren staan.

Jet S. heeft evenals de vriendin van Han V., Carlien van W., een verleden bij Yab Yum. Zoals deze krant vorige week al berichtte speelt dit peperdure bordeel een hoofdrol in de beursfraudezaak.

S. is een fanatiek spaarder van olifantenbeeldjes. Op de oprit van zijn villa aan de 'goudkust' van Vinkeveen staat een groot beeld van een witte olifant. Zijn privé-investeringsmaatschappij heet dan ook The White Elephant. Via deze vennootschap is S. enig aandeelhouder van het in 1986 opgerichte Gestion. Dit commissionairshuis zou volgens beurskringen vooral de 'betere klanten van enkele honderden miljoenen' bedienen.

Met The White Elephant heeft S. belangen in allerlei bedrijven. Zo bezit hij tien procent van de aandelen in Koninklijke Bijenkorf Beheer.

S. bouwde zijn vermogen vooral op tijdens de jaren tachtig. Met name in 1985 beleefde S. gouden tijden op de beurs, toen het ene na het andere record sneuvelde. Zijn kantoor ontwikkelde zich tot één van de grootste marktpartijen, die vooral bekend stond om z'n grote pakkettenhandel.

"Dat waren prachtige jaren", zo vertelde zijn voormalige collega Nico Antonie in 1992 in deze krant. "Als je een mooie dag had, vierden we dat 's avonds met z'n allen. S. kon zich ook verschrikkelijk kwaad maken als zijn mensen hun verantwoordelijkheid niet goed aankonden. Dan kreeg je de wind van voren. Maar het was altijd terecht. En als je trillend weer buiten stond, was het ook weer over. Hij is een echte schaker, hij denkt altijd een paar zetten vooruit."

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer