" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

 

[Nederland]


dinsdag
16 september 1997

 

[IT specialist]
[World Online]

Politiechef wil massaal
protest na Fries drama

door Albert van Keimpema - LEEUWARDEN, dinsdag

Politiechef Cees Bangma van Leeuwarden roept de Friese bevolking op komende vrijdag massaal te protesteren tegen geweld op straat. Hij doet dat naar aanleiding van de dood van de 30-jarige Meindert Tjoelker uit de Friese hoofdstad. Tjoelker overleed afgelopen weekeinde als gevolg van zware mishandeling.

De moord vertoont sterke gelijkenis met de dodelijke mishandeling van de Amsterdamse student Joes Kloppenburg.

Meindert Tjoelker liep in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half drie met zijn vriendin Jennifer Zijlstra en twee bevriende stellen over de Nieuwestad in het centrum van Leeuwarden toen zij werden aangevallen door een groepje van vier personen (drie uit Leeuwarden en een uit Stiens). Aanleiding was een opmerking over het geschreeuw van de vier die ook fietsen in de gracht smeten. Het kwartet, dat aan de overkant van de gracht liep, stormde vervolgens op het viertal af en schopte en sloeg er op los. Meindert Tjoelker werd vele malen tegen zijn hoofd getrapt.

Enkele uren later bezweek hij in het Medisch Centrum Leeuwarden aan zijn verwondingen. Ook de anderen moesten zich laten behandelen.

Leeuwarden is in diepe rouw gedompeld. Woedend en vol onbegrip reageert de bevolking op de dood van de Leeuwarder, dat nog dramatischer werd door het op til zijnde huwelijk van het slachtoffer en zijn vriendin. Meindert en Jennifer hadden vrijdagavond net hun vrijgezellenavond gevierd. Aanstaande vrijdag zouden zij gaan trouwen.

Bangma vraagt de burgers daarom juist op vrijdag hun stil protest tegen agressie te uiten. Hij roept uitbaters, horecagelegenheden en hun klanten op 's avonds om elf uur één minuut stilte in acht te nemen.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer