" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

 

[Telesport]


maandag
25 augustus 1997

 

[soccerdome]
[Oracle specialist]

Unieke prestatie van
gouden Marcel Wouda

door Hansje Bunschoten
SEVILLA, maandag

WoudaMarcel Wouda heeft in de Andalusische hoofdstad Sevilla zwemhistorie geschreven. Gistermiddag haalde Wouda voor de tweede maal goud op de wisselslag, en dat is bij het mannenzwemmen nog nooit vertoond. Totaal leeggezwommen tikte de Eindhovenaar als eerste aan op de 200 meter in een nieuw Nederlands record: 2.00.77. Dat de race op de 200 meter moeilijk zou worden, was van tevoren ingecalculeerd. Immers, de 400 was het hoofddoel. In een schitterende strijd bleek Wouda in de slotfase genoeg kracht over te hebben voor de uiteindelijke overwinning. Maar de laatste meters waren nog nooit zo zwaar geweest.

Marcel Wouda: "Ik heb me nog nooit zo kapot gevoeld. Toen ik op de kant stond werd het nog erger. Ik kon niet meer op mijn benen staan. Waar ik blij om ben is dat ik mijn eigen race ben blijven zwemmen. Ik heb niet op snelheid getraind, daarom was deze afstand zo moeilijk. De vierhonderd meter was alleen maar kracht. Hier kwamen andere dingen bij kijken."

De wedstrijd afdwingen getuigt van grote klasse en Marcel Wouda heeft zich met deze twee medailles en de juiste mentaliteit nu voorgoed bij de wereldtop gevestigd. Door tegenslag gekweld werd met geduld en doorzettingsvermogen dit resultaat bereikt. De weg naar Perth, waar in januari de wereldkampioenschappen worden gehouden, is niet meer ver weg. Daar zal Wouda gezien worden als de man die het meeste respect afdwingt bij de concurrenten. En dan is er al veel gewonnen.

Wat de wisselslagspecialist nog meer bewerkstelligde met zijn twee gouden en zilveren medailles is dat het mannenzwemmen niet alleen uit een diep dal is gehaald, maar tevens laat zien dat de vrouwen achterop komen te staan. Alleen Carla Geurts was in staat daar doorheen te breken. Op de 800 meter zwom de lange-afstandszwemster een fantastische race naar de zilveren medaille, waardoor het Nederlandse vrouwenzwemmen nog net niet is ondergedompeld.

Benno Kuipers presteerde boven verwachting door als vierde te eindigen op de 200 meter schoolslag en verbeterde zijn eigen Nederlands record uit de series in de finale: 2.14.83. Het Europees zwemkampioenschap was er een van uitersten voor de Nederlandse equipe. Door de vijf behaalde medailles, de zes Nederlandse records en de 20 finaleplaatsen mag er van een geslaagd toernooi gesproken worden, maar er waren ook zorgen. Er werden immers te veel blunders gemaakt. Stefan Aartsen bleef op de 200 meter vlinderslag te lang op de startblokken staan waardoor hij in de B-finale belandde. Na zijn overwinning van de semi-race stond er 1.58.43 op de klokken, een Nederlands record. In de officiële eindstrijd zou dit goed geweest zijn voor zilver.

Pieter van den Hoogenband deed wat hij moest doen. Na twee valse starts op de 50 meter vrije slag moest de supersprinter de gok wagen. Alles of niets. Het werd alles, maar na de race gaven de videobeelden aan dat hij net te vroeg bewogen had op de startblokken, waardoor de bronzen medaille werd afgenomen.

De medaillekansen op de viermaal wisselslag-estafette, werden in de serie weggespoeld door een verkeerde wissel. Benno Kuipers nam verkeerd over waardoor de diskwalificatie een feit werd. Angela Postma lag op de vijftig meter vrije slag halverwege nog op de tweede plaats, maar een slechts eindspurt leverde haar een teleurstellende vijfde plaats op.

De ontwikkelingen binnen de Nederlandse zwemsport zijn zeker stijgende, maar er valt nog veel te doen voor de wereldkampioenschappen volgend jaar januari.

 

Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer