" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

 

[Nederland]


maandag
11 augustus 1997

 

[IT Specialist]
[World Online]
[Netcast]

Temperatuur vandaag tot 33 graden

Van onze verslaggevers - KUST, maandag
FOTO: FRANS JONGEN
Amsterdammer op zoek naar koelte

Nederland heeft in het heetste weekeinde van het jaar massaal verkoeling gezocht aan de kust. Temperaturen van boven de dertig graden dreven hele volksstammen naar de stranden. De massale trek ging gepaard met tientallen kilometers file.

De strandpret is nog niet voorbij. Vandaag wordt het zeker in de zuidelijke helft van Nederland 33 graden. Volgens het KNMI stevent Nederland vandaag af op een hittegolf. Er is sprake van een hittegolf als het kwik drie dagen boven de 30 graden stijgt en nog eens twee dagen zeker niet onder de 25 graden zakt. Morgen maken enkele onweersbuien korte metten met de hitte, maar het lijkt er sterk op dat het zonnige zomerweer snel terugkeert.

Weer naar school

Niet iedereen kan daar van genieten. In een deel van het land beginnen vandaag de basisscholen weer.

Van de stranden van Schiermonnikoog tot en met Zeeuws-Vlaanderen koesterde Nederland zich zaterdag en gisteren in de zon met de zee onder handbereik. Er werd ook massaal verkoeling gezocht in zwembaden, aan plassen en meren.

Horeca-exploitanten in bekende badplaatsen als Scheveningen, Zandvoort en Bergen aan Zee zeggen een geweldige omzet te hebben gedraaid. "Eindelijk", aldus een opgeluchte strandtenthouder in Kijkduin. "Van mij mag het tot oktober zo blijven."

Alleen in Hoek van Holland werd een beetje geklaagd. Om zand van de bodem van de Noordzee op het strand van Monster te kunnen spuiten, moest het afgelopen weekeinde een 900 meter lange pijpleiding onder de grond worden gestopt.

Vertragingen

De NS begint vandaag met werkzaamheden aan de rails tussen Maassluis en Hoek van Holland, waardoor strandgangers met vertragingen en vervangend vervoer rekening moeten houden.

Zaterdagmorgen ontstonden al in alle vroegte de eerste files richting strand. In Zeeland kwam het verkeer vanwege mistvorming wat later op gang. Rond het middaguur stond er op de A58 richting recreatiegebieden een stoet auto's van maar liefst twintig kilometer.

Ook de kustplaatsen in Noord-Holland kregen een onvoorstelbare drukte te verwerken. Op de N99 was er vanaf de Afsluitdijk een constante aanvoer van toeristen, waardoor een file van dertien kilometer ontstond.

Gisteren herhaalde het beeld van een massale trek naar de kust zich, ondanks dat vervoersmaatschappijen ook nu weer extra materieel en mankracht hadden ingezet. Dit was onder andere het geval tussen Haarlem en Zandvoort.

Politiekorpsen in het hele land melden als negatief effect van het warme weer een sterk stijgend aantal klachten over geluidsoverlast. "Overal staan ramen en deuren open. Slapen is al moeilijk met dit weer. Geluidsoverlast wordt dan als extra lastig ervaren, zodat vaak de politie wordt gevraagd op te treden", aldus een politievoorlichter.

Overuren draaiden de mannen en vrouwen van de reddingsbrigades, ook al was er door het rustige weer nergens sprake van calamiteiten. De redders hadden het vooral druk met gezinsherenigingen van ouders en kinderen die elkaar op het overvolle strand uit het oog waren verloren. En met het ,,terugduwen'' naar het strand van al te overmoedige zwemmers die zich met de aflandige wind te ver in zee waagden. Terugzwemmen is met die wind een hele klus.

In Zeeland viel op dat nogal wat mensen door de hitte met ademhalings- en hartproblemen ter observatie moesten worden opgenomen in ziekenhuizen. Het aantal meldingen was een kwart hoger dan in een normaal weekeinde.

Amsterdammer op zoek naar koelte

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer