[Buitenland]


donderdag
7 augustus 1997

 

Khatami vraagt vrouw
als vice-president

TEHERAN, donderdag

De nieuwe president Khatami heeft gisteren voor het eerst in de geschiedenis van Iran een vrouw aangezocht om als een van de tien vice-presidenten te fungeren.

Khatami heeft de in de Verenigde Staten afgestudeerde Massumeh Ebtekar, die chemie doceert, gevraagd of zij zich speciaal met milieuvraagstukken wil belasten.

Ebtekars benoeming zou een dankbetuiging van de president zijn aan alle vrouwen die hem gekozen hebben, zo luidde het in Teheran. De benoeming behoeft nog goedkeuring van het parlement, waarin de conservatieven in de meerderheid zijn.

Ebtekar stond aan het hoofd van de Iraanse delegatie naar de VN-vrouwenconferentie in Peking. Zij geldt als vertegenwoordigster van een generatie moderne vrouwen, die wel vasthouden aan de islam-waarden maar de traditionele nadelen en beperkingen daarvan voor vrouwen willen bestrijden.

De gematigd denkende Khatami vindt dat de Islamitische Revolutie in Iran te ver is doorgeslagen en dat het land een opener economie en betere betrekkingen met het westen moet krijgen.

Gisteren op zijn eerste werkdag verbaasde de in mei gekozen president ook zijn naaste medewerkers door in de kantine van het presidentiële kantoor aan tafel te schuiven. De haastig opstaande werknemers werden door Khatami verzocht rustig te blijven zitten, waarna hij met hen de lunch gebruikte. (DPA/AP)

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer