[Buitenland]


donderdag
31 juli 1997

 

[IT Specialist]

Israël zweert wraak na
dubbele bomaanslag

door Hans Kuitert - JERUZALEM, donderdag

Bij een dubbele aanslag op de drukke Mahane Yehuda-markt in het hartje van West-Jeruzalem zijn gisteren vijftien doden gevallen, onder wie de twee daders. Bij de twee explosies, die kort na elkaar plaatsvonden, raakten 157 mensen gewond, onder wie enkele jonge kinderen.

"De vrede is dood. Oorlog aan de Arabieren", brulden woedende omstanders. Verbijstering, ontreddering en chaos overheersten na dit nieuwe bloedbad.

Aktentas
Volgens ooggetuigen brachten de zelfmoordcommando's, die ongeveer 40 meter van elkaar verwijderd waren, de explosieven seconden na elkaar tot ontploffing. De bommen, elk tien kilo zwaar, hadden zij in een aktentas verstopt.

"Ik hoorde twee keer 'boem'. Ik schoot de lucht in en viel op mijn stal neer. Toen ik opkeek zag ik mensen over elkaar heen liggen", aldus een Israëlische marktkoopman.

Mensen vlogen zonder armen of benen de lucht in. Stalletjes spatten uit elkaar. Stukken kleding hingen aan telefoonpalen. Slachtoffers lagen op de grond, te midden van de resten van de met bloed vermengde pulp van groenten en fruit. Overlevenden ontvluchtten, besmeurd met bloed, de markt.

De uiteengereten lichamen van de beide vermoedelijke daders werden ter plaatse gevonden. Ze waren in staat de markt op te lopen omdat daar ook Palestijnen werken die in Oost-Jeruzalem wonen.

Eisen
De radicaal-islamitische beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In een pamflet dat naar de pers is gefaxt zinspeelt de groep op nieuwe aanslagen als niet aan haar eisen wordt voldaan: de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen voor zondagavond 21.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd).

Palestijnse functionarissen veroordeelden in koor de aanslag. Arafat belde Netanjahoe om zijn medeleven te betuigen. Regeringswoordvoerder Shai Bazak zei dat Netanjahoe daar niet tevreden mee was en van Arafat had geëist krachtdadig tegen de terreurorganisaties op te treden.

Later op de dag kondigde Arafat de staat van beleg af in de Palestijnse gebieden en gelastte hij de arrestatie van activisten van militante groeperingen. De eerste arrestaties zouden gisteravond al zijn verricht.

Gezant VS
De aanslag komt twee dagen nadat de Israëli's en Palestijnen hadden aangekondigd weer te zullen gaan onderhandelen. De Amerikaanse gezant Dennis Ross had vandaag in de regio moeten arriveren om hen daarbij te helpen. De Amerikaanse president Bill Clinton liet Ross gisteren echter niet vertrekken.

Ook Clinton drong er bij Arafat op aan terreurgroepen aan te pakken. De Amerikaanse president zei echter ook dat "dit bloedbad was gericht tegen onschuldige Israëli's, maar het was zeker ook gericht tegen de meerderheid van Israëli's, Palestijnen en Arabieren die een duurzame en rechtvaardige vrede willen".

Meteen na de aanslag, 13.15 uur plaatselijke tijd, kondigde Israël een hermetische afsluiting van Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever af.

Foto: Een gewonde man zit op de markt in Jeruzalem nadat even eerder twee Palestijnen zichzelf en 13 onschuldige burgers met 20 ton TNT hadden opgeblazen. De gewonde man zit totaal ontredderd en in shocktoestand op de ambulance te wachten.

Foto: Reuters

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer