[Buitenland]


zaterdag
19 juli 1997

 

[Sterrendal]

Mir heeft weer elektriciteit

Van onze correspondent - MOSKOU, zaterdag

Na een nacht van koortsachtig zwoegen is de driekoppige bemanning van het onfortuinlijke Russische ruimtestation Mir er gisteren in geslaagd om de meeste systemen en computers weer aan de praat te krijgen.

De elf jaar oude Mir had donderdag lange tijd geen licht en verwarming, nadat een van de kosmonauten per ongeluk een vitale kabel had losgetrokken, waardoor de zonnecollectoren niet meer optimaal naar de zon gericht stonden, en de energie in het ruimtestation grotendeels wegviel.

De bemanning kreeg gisteren een halve dag vrij van de vluchtleiding in Moskou. De drie vermoeide kosmonauten mochten de tijd gebruiken om video's te bekijken of muziek te luisteren, na de spanning van de afgelopen dagen.

Naar alle waarschijnlijk zal de benodigde reparatie van de Mir, die eind vorige maand ernstig beschadigd raakte bij een botsing met een onbemand ruimteschip, niet door de huidige bemanning worden uitgevoerd. De reparatie werd keer op keer uitgesteld, onlangs nog omdat een van de kosmonauten problemen kreeg met zijn hart.

De Fransman Leopold Eyhart zal waarschijnlijk geen deel uitmaken van de nieuwe bemanning van de Mir, die op 6 augustus in de ruimte hoopt te arriveren. Omdat de reparatiewerkzaamheden zo omvangrijk zijn, zou er voor het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten door de Fransman geen gelegenheid zijn. De nieuwe missie zal mogelijk dus slechts uit twee man bestaan: de Russen Pavel Vinogradov en Anatoli Solovjov.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer