[Buitenland]


zaterdag
5 juli 1997

 

[Sterrendal]
[CMG]

Ruimtesonde Pathfinder
veilig op Mars geland

PASADENA, zaterdag

Het onbemande Amerikaanse ruimteschip Pathfinder heeft gisteravond om zeven uur (Nederlandse tijd) een geslaagde landing uitgevoerd op de planeet Mars.

Tot grote verrassing van de Amerikaanse ruimte-organisatie NASA stuurde Pathfinder uren eerder dan verwacht signalen naar de aarde.

"Onze terugkeer op Mars is het begin van een nieuw tijdperk in het ruimte-onderzoek," liet president Clinton enthousiast weten. Het had 21 jaar geduurd sinds de laatste tocht naar Mars in 1976.

Kreten en zelfs tranen van vreugde werden geuit in het controlecentrum in Pasadena (Californië), toen vernomen werd, via een Spaans afluisterstation, dat de Pathfinder met zijn kostbare lading, een op afstand bestuurbare "Mars Buggy", na een reis van 497 miljoen kilometer veilig was neergestreken op de Rode Planeet. Niemand had erop gerekend, dat het signaal van de landing zou worden ontvangen.

Toen was het wachten op het verlossende signaal van Mars, dat alle instrumenten de landing hadden overleefd en de Buggy aan zijn historisch onderzoek in op de landingsplaats Ares Vallis zou kunnen beginnen.

De tien kilo zware Mars-buggy Sojourner Rover is een robotwagentje dat volgestouwd is met onderzoeksapparatuur. Met een slakkegangetje van 1,13 centimeter per minuut zal de Sojourner op Mars rondkruipen om kleurenfoto's te maken en de bodemgesteldheid te onderzoeken. Aan de hand van de gegevens hoopt men te kunnen vaststellen of er leven is op de Rode Planeet. De Pathfinder zorgt voor het verzenden naar de aarde van de gegevens en beelden, die ook via Internet worden verspreid.

De planeet Mars wordt gegeseld door niets ontziende kosmische en ultraviolette straling en door zandstormen die wekenlang aanhouden. De Pathfinder en Sojouner zijn echter speciaal gebouwd om het onder zulke omstandigheden uit te houden.

NASA hoopt dat met de gegevens van de Pathfinder de weg bereid kan worden voor een bemande reis naar Mars. (Reuter/AP)

Klik op foto voor groter formaat

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer