[Buitenland]


dinsdag
1 juli 1997

 

[CMG]
[Sterrendal]

Rode vlag in Hong Kong

door Floris Harm - HONGKONG, dinsdag

Met een grootse ceremonie, waarbij wanklanken vrijwel ontbraken, heeft Hongkong gisteren - met gemengde gevoelens - afscheid genomen van zijn Britse koloniale heersers. Zij overhandigden om 12 uur middernacht (18.00 uur Nederlandse tijd) de sleutel van de enclave aan de Chinese regering.

De Britten zeiden de welvarende havenstad vaarwel, die 156 jaar Brits territorium is geweest. Het was wellicht de laatste keer dat de wereld een dergelijk koloniaal schouwspel zag, met doedelzakmuziek, Britse militaire parades, drakendansen en een spectaculair vuurwerk.

Luttele uren later stroomden totaal 4.000 manschappen van het Chinese leger, de marine en luchtmacht Hongkong binnen om de verdediging van de voormalige Britse parel over te nemen. Het leger passeerde de grens staande in honderden open trucks. De marine stuurde een patrouille-boot en de luchtmacht helikopters.

Het Britse bestuur is, zeker de laatste 20 jaar, goed geweest voor Hongkong. De Britten laten hun rijkste kolonie achter met ruim 120 miljard gulden in de schatkist en een gemiddeld inkomen dat hoger is dan dat van de Britten zelf. Veel mensen Chinezen en westerlingen moesten dan ook een traantje wegslikken bij het vertrek van de Britten.

Onder hen bevond zich ook Chris Patten, de laatste gouverneur van Hongkong, die geen afscheid leek te kunnen nemen. Veel omarmingen en zoenen werden door hem uitgedeeld bij zijn vertrek op het koninklijke jacht Britannia, waarmee hij met kroonprins Charles de kroonkolonie verliet.

Nieuw tijdperk

Prins Charles hield even voor middernacht een toespraak voor de 4.000 aanwezigen, waarin hij de Hongkongers beloofde dat het Britse moederland hen niet zou vergeten. "Wij zullen met de grootste aandacht volgen hoe jullie dit nieuwe tijdperk in jullie opmerkelijke geschiedenis ingaan", zei hij.

Hij herinnerde herhaaldelijk aan de Gezamenlijke Verklaring die Groot-Brittannië in 1984 met China had ondertekend, waarin China Hongkong "een hoge mate van autonomie" belooft. "China is nu verantwoordelijk voor Hongkong", zei hij, en riep daarmee Peking impliciet op zich aan gemaakte afspraken te houden.

Vrijheden

Nadat de Britse vlag onder het spelen van "God Save The Queen" werd gestreken, was het de beurt aan de Chinese president Jiang Zemin. Hij noemde de terugkeer van Hongkong naar het Chinese moederland "een overwinning voor de universele zaak van vrede en gerechtigheid". "1 Juli 1997 zal de geschiedenis ingaan als een dag die eeuwig moet worden herdacht," aldus Jiang Zemin.

Hoewel veel Hongkongers de terugkeer van Hongkong naar China als vanzelfsprekend beschouwen, twijfelen zij aan het Chinese vermogen zich aan de afspraken te houden. Velen vrezen ook dat de corruptie en vriendjespolitiek in China wijdverbreid zullen toenemen. Onder hen bevinden zich de pro-democratiestrijders, die gisteren in kleine groepjes demonstreerden tegen China's plannen om de democratisering in Hongkong terug te draaien.

Hongkongs gekozen parlement werd gisternacht afgezet en in een ceremonie vervangen door een door Peking aangesteld overgangsparlement. Tevens werd de 60-jarige scheepsmagnaat Tung Chee-hwa beëdigd als de nieuwe leider van de door China benoemde regering van Hongkong.

Het nieuwe parlement (dat tot de verkiezingen in mei volgend jaar aan zal blijven) ging om drie uur 's nachts nog in vergadering om razendsnel een aantal wetten aan te nemen, die nieuwe regels stellen voor openbare betogingen en vrijheid van meningsuiting.



Chinese soldaten hijsen de Chinese vlag in Hongkong, dat de Britten gisteren na 156 jaar hebben teruggegeven aan China. Foto: Reuter

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer