[Eurotop]


maandag
16 juni 1997

 

[Vacature deze week]

Hoofdstad in de ban van Eurotop

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, maandag

Er werd gedemonstreerd, geprotesteerd, gevloekt en getierd. Maar bovenal werd er gelachen, gedronken en gefeest.

Amsterdam was het podium voor een ieder die zich wilde laten gelden voor de ogen van heel Europa en voor iedereen die een excuus nodig had om Amsterdam te bezoeken.

Het weekeinde voorafgaand aan de Eurotop in de hoofdstad werd er ééntje van drukte, kleine relletjes en grote verbroedering. Uit heel Europa kwamen actievoerders. Op de fiets uit Spanje, te voet uit Frankrijk of met de brommer uit België. Niets was te gek om participant te zijn van het Euro-feest.

Tienduizenden kwamen naar Amsterdam om serieus te demonstreren. Tegen werkloosheid, nieuwe maatregelen voor motorrijders en armoede of vóór vrije seks, een sociaal Europa en drugsgebruik. Iedereen had wel een reden gevonden.

Het merendeel echter had een heel andere drijfveer richting Nederland te komen; Amsterdam zelf.

"Euro-parlementariërs? M'n neus!," verkondigt een sympathieke Belg. "Ik wil Amsterdam gewoon zien en dit is een prachtige reden." Hij wilde nog wel meelopen in één of andere protestmars, maar dan "gewoon voor de gezelligheid".

Burgemeester Schelto Patijn vond het allemaal schitterend en vertelde blij te zijn dat Amsterdam nu eens niet in het nieuws was vanwege seks en drugs. "Dat hebben we nou wel een keertje gehad."

Maar de toeristen zijn het ware imago van onze hoofdstad nog lang niet vergeten, getuige de enorme rijen voor het seksmuseum en de talloze blowende buitenlanders. Hand in hand togen jongeren uit diverse landen door de hoofdstedelijke straten. Bier drinkend, liederen zingend en leuzen schreeuwend. Sommige wisten niet eens wat en waarvoor ze schreeuwden, maar "het is wel enorm gezellig en sfeervol".

De Amsterdammer zelf liet zich zo weinig mogelijk buiten zien. "Geldverspilling en grote onzin," noemden de meeste inwoners het hele circus rondom de Eurotop. De binnenstadbewoners vinden het maar niets dat er tenten voor hun deur staan en dat hun fietsen en auto's de straat uit moeten. Waarvoor al die "poeha" nodig is wist men eigenlijk ook niet. "Ik geloof dat Lubbers komt ofzo, en nog wat buitenlanders," aldus een mopperende Amsterdammer.

Pleinwacht Ad Visser van het Frederiksplein, het epicentrum van de Eurotop, vindt het ook allemaal maar overdreven. "Ik leef met de bewoners mee. Al die hekken hier, vooral voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt, is dit heel pijnlijk. Alles komt dan weer naar boven hè..."

Op de Dam werd plotseling met geld gestrooid. Voorbijgangers keken hun ogen uit en graaiden gretig naar de biljetten. Helaas, het bleek nep-geld afkomstig van de Belgische theatergroep Croque Mitaine die de aandacht wilde vestigen op de enorme verspilling door de Europese Unie die ten koste gaat van de armen.

De voorstelling maakte deel uit van de Europese mars tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting die meer dan 30.000 deelnemers trok uit in totaal 15 landen.

Zelfs op Schiermonnikoog was men geheel in de ban van de Eurotop. Het plaatselijke Shanty-koor djin see to heich (geen zee te hoog) was uitgenodigd om te komen optreden en plots was het eiland in rep en roer. De 32 leden van het koor, dienden gisteren om één uur op het podium te staan, maar dat zou met de gewone pont niet te redden zijn. Besloten werd om met medewerking van de rijkspolitie te water een eigen vloot in te zetten richting vasteland, zodat de trots van Schiermonnikoog op tijd in Amsterdam aan kon meren.

De talloze optredens maakten van het Eurotopweekeinde een 'Koninginnedagachtig' tafereel dat Amsterdam richting buitenwacht over het algemeen positief in de schijnwerpers zette. Vooral de talloze concerten en optredens in de Gouden Bocht van de Herengracht waren van hoge kwaliteit en troken veel liefhebbers.

Er zijn nog enkele dagen te gaan, maar als het vijfduizend man sterke politiekorps dreigende rellen in de kiem blijft smoren kan de grote 'Amsterdam-commercial' die in tientallen landen deze week wordt uitgezonden van groot belang zijn voor het hoofdstedelijke toerisme en bedrijfsleven.

Ruim dertigduizend mensen uit 15 landen demonstreerden zaterdagmiddag in Amsterdam tegen de werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting in Europa. De protestmars werd verstoord door tientallen gemaskerde autonomen die met hun acties in het centrum de ME tot ingrijpen dwongen.

FOTO: HANS PETERS

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer