[Nederland]


maandag
9 juni 1997

 

[Vacature deze week]

Windhoos kwam als een sluipmoordenaar

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, maandag

"Ik stond echt oog en oog met de dood en dacht dat mijn laatste uur had geslagen. Ruim een uur heb ik moederziel alleen op de romp van mijn omgeslagen zeilboot gelegen terwijl de bliksem de inktzwarte lucht compleet verlichtte," zo vertelt Pieter Boom over zijn hachelijke avontuur op het IJsselmeer.

Boom is een van de vele honderden watersporters die afgelopen zaterdag in de problemen kwam door het plotselinge noodweer. "Het KNMI waarschuwde wel voor zware onweersbuien, maar die ochtend was het stralend weer. Zo'n vaart zou het dan ook niet lopen, dacht ik nog. Het tegendeel was waar. In nog geen tien minuten sloeg het weer totaal om. Het was verschrikkelijk. De windhoos kwam als een sluipmoordenaar," aldus Boom die uiteindelijk door een toevallig passerende motorboot werd opgepikt.

Ook op de Friese meren raakten veel watersporters in problemen. Vijf van hen werden gered door medewerkers van verzekeringsmaatschappij Aegon, die op het Skûtsje Vrouwe Jelly een personeelsuitje vierden. Woordvoerder Ton Elias, zelf ook aanwezig tijdens de boottocht, vertelt dat zij rond twaalf uur de haven hadden verlaten. "Wij voeren zonder zeil, omdat de schipper vertelde dat zwaar weer op komst was. Hij kreeg gelijk. Binnen enkele minuten verdween de zon en begon het te spoken."

Gezonken

"De bootjes om ons heen sloegen allemaal om. Uiteindelijk hebben we vijf mensen aan boord weten te krijgen," vult zijn collega Ben Verbeek Elias aan. "Zo wilden enkele mensen in eerste instantie niet aan boord klimmen, omdat zij hun boot niet in de steek wilden laten. We hebben ze toch weten over te halen. Dat is maar goed ook, want de scheepjes zijn uiteindelijk allemaal gezonken."

In Bergen op Zoom brak eveneens grote paniek uit toen tijdens een personeelsfeest van sigarettenfabrikant Philip Morris vijf tenten het luchtruim kozen. Hierbij raakten 21 mensen gewond, waarvan twee zeer ernstig. Volgens directeur P. Schipper waren er op het moment van de tornado zo'n 5500 mensen aanwezig.

Gewonden

"Direct na de ramp brak grote paniek uit. Overal lagen gewonden," zo vertelt Schipper zichtbaar aangeslagen. Mede doordat de eigen EHBO direct ter plaatse was is de hulpverlening zeer snel op gang gekomen. "De zwaar gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis, de licht gewonden werden in de fabriekshal behandeld.

Eén van hen was Bergenaar Frans van Pol, die samen met zijn vrouw de dag bezocht. "Plots was er wind en er was geen heenkomen meer aan. Veel mensen zochten beschutting achter de auto's, maar die werden door de tornado gewoon de lucht ingeslingerd," aldus Van Pol, die zelf licht gewond raakte door een stuk rondvliegend ijzer.

Ook Wim Blokman uit Sliedrecht en A. Willebrands uit Rotterdam waren aanwezig tijdens het personeelsfeestje. "Door een vriend uitgenodigd nog wel. Hier zullen we nog lang over na praten. We stonden lekker een pilsje te drinken, toen alles in de lucht vloog. Het was echt verschrikkelijk," vertelt Blokman nog trillend van de schrik. "Een nachtmerrie...," vult Willebrands hem aan.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer