[Nederland]


woensdag
28 mei 1997

 

[Vacature deze week]

Clinton in Nederland gearriveerd

Van onze Haagse redactie - DEN HAAG, woensdag

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft na een vliegende start in Parijs van zijn driedaagse Europese tournee, gisteravond in alle veiligheid voet gezet op Nederlandse bodem.

In Parijs luisterde Clinton eerder op de dag het feest op, dat werd aangericht ter ere van de historische ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Rusland en de NAVO.

Tijdens de bijeenkomst deed Jeltsin onder meer de belofte dat Rusland geen kernraketten meer zal richten op de zestien NAVO-landen.

Na een geslaagde landing op Schiphol en het weerzien met zijn vooruit gereisde vrouw Hillary, vloog Clinton gisteravond samen met president Kok en diens echtgenote Rita per Sea King-helikopter naar het Haagse Malieveld. Daar landde hij om 21.07 uur, voorafgegaan door drie andere wentelwieken met diverse hoogwaardigheidsbekleders.

Op het Malieveld stonden talloze brandweerauto's, ziekenwagens, ME-busjes en beveiligingsbolides die konden worden ingezet in geval van calamiteiten.

Na de spectaculaire landing werd de president, die met een stok liep en voetje voor voetje het helikoptertrapje afdaalde, welkom geheten door burgemeester Wim Deetman van Den Haag. Deze zei zeer vereerd te zijn met het hoge bezoek en benadrukte dat Den Haag er trots op is om het centrum te zijn van de Marshall-herdenking die de komende dagen plaats heeft.

Het enkele honderden koppen tellende publiek op het Malieveld was in het kader van de strenge veiligheidsmaatregelen op zeer ruime afstand van de presidentiële wentelwiek gehouden. Dat gold ook voor de veertig zangertjes van het Haags Matrozenkoor, dat de president welkom zong. De afstand tot Clinton was zelfs zo groot dat het keurkorps van scheidend dirigent Sipke de Jong alleen hoorbaar was voor de hordes veiligheidsagenten, die de knapen als pleister op de wonde uiteindelijk maar zelf complimenteerden.

Na aankomst zetten Clinton en zijn in tientallen wagens geladen gevolg, onder wie een arts, met gezwinde spoed koers naar het Paleis Noordeinde. Dit gebeurde onder escorte van twintig in gala-tenue gestoken marechaussees. Op het paleis werd de president hartelijk welkom geheten door koningin Beatrix. De vorstin vroeg allereerst aan Hillary of ze een leuke dag had gehad in Amsterdam. De korte rit van het koninklijk paleis werd vanaf diverse daken gadegeslagen door scherpschutters.

Bij het paleis speelde de Marinierskapel allereerst het Amerikaanse volkslied, gevolgd door het Wilhelmus. Onze vorstin en Clinton stonden op een speciaal podium vooraan. Achter hen gaven prins Claus en 'first lady' Hillary acte de presence. Op de laatste rij stonden premier Kok en zijn vrouw, evenals minister Van Mierlo.

Direct na de volksliederen inspecteerden Beatrix en Clinton de erewacht. Hierna liep het gezelschap exact om 21.30 uur het paleis binnen. Vanmorgen voert Clinton politiek overleg met Kok. Vanmiddag zal hij samen met een groot aantal andere regeringsleiders in de Ridderzaal de Marshall-festiviteiten bijwonen.

Bill Clinton samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright bij aankomst op Schiphol. Foto: Reuters

Bill Clinton wordt bij aankomst op Schiphol verwelkomd door minister-president Wim Kok. Foto: Reuters

Koningin Beatrix en Bill Clinton luisteren voor het Paleis Noordeinde in Den Haag naar het Amerikaanse volkslied, dat bij aankomst van de president van de Verenigde Staten werd gespeeld. Op de achtergrond staan Hillary Clinton, die gisteren al in Nederland was gearriveerd, premier Kok en prins Claus. Clinton moest zich, na zijn val van een trap enige tijd geleden, nog steeds ondersteunen met een stok. Het presidentiële paar was per limousine vanaf het Malieveld gekomen, waar Clinton even na negen uur vanaf Schiphol per helikopter was aangekomen.

FOTO: JAN STAPPENBELD

Koningin Beatrix en Bill Clinton luisteren naar het Amerikaanse volkslied. Foto: Reuters

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer