[Buitenland]


dinsdag
20 mei 1997

 

Kabila vormt regering

Van onze redactie buitenland - KINSHASA, dinsdag

Laurent Kabila, de nieuwe leider van de door hem uitgeroepen "Democratische Republiek van Congo", is het afgelopen weekeinde druk bezig geweest zijn rebellenbeweging om te vormen tot een regering. Maar over mogelijke verkiezingen heeft hij niets gezegd. Kabila liet weten vandaag naar de hoofdstad Kinshasa te komen en een lijst van zijn ministersploeg te presenteren.

Nadat de Zaïrese president Mobutu Sese Seko vrijdag de macht officieel had overgedragen aan het Zaïrese parlement, zijn er volgens het Rode Kruis het afgelopen weekeinde 200 doden gevallen bij de machtsovername van de rebellen in Kinshasa. Daarbij zou het gaan om plunderaars, die door de rebellen werden doodgeschoten. Maar een officieel dodental is nog niet gegeven.

Mobutu moest zondag hals-over-kop het Noord-Zaïrese Gbadolite ontvluchten onder dreiging van een aanval van de rebellen op zijn paleis. Volgens de plaatselijke televisie maakte de afgezette dictator een tussenlanding in de Togolese hoofdstad Lome. Vermoedelijk zal hij vandaar doorreizen naar Marokko.

Duidelijk is dat het buitenland niet op de verguisde dictator zit te wachten. De Franse regering vreest een smet op het eigen imago als de afgezette president naar zijn villa in Roquebrune-Cap Martin aan de Rivièra komt. Waarschijnlijk zal Mobutu pas na de Franse parlementsverkiezingen, 1 juni, stilzwijgend worden toegelaten.

Welkom

De rebellenleider verbleef dit weekeinde in zijn hoofdkwartier in Lubumbashi, waar hij diplomaten en zijn militaire leiders ontving. Hij staat voor de taak een regering samen te stellen van revolutionairen, teruggekeerde ballingen en guerrillastrijders.

De internationale gemeenschap liet weten Kabila te verwelkomen als nieuwe Zaïrese leider.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei gisteren dat de VN bereid zijn samen te werken met de nieuwe Zaïrese regering en hij riep de wereld op het land te helpen bij de wederopbouw.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lieten weten Kabila als de "de facto" leider van Zaïre te erkennen.

Zuid-Afrika, het land dat een hoofdrol speelde in de bemiddeling tussen Mobutu en Kabila, heeft Kabila officieel als president erkend. De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela wil voorlopig van geen kritiek op de rebellenleider weten. Volgens Mandela voldoet Kabila tot nu toe "aan de verwachtingen".

In Londen en Brussel werd gisteren de oude blauw-oranje vlag van Congo gehesen, die in 1971 door Mobutu werd vervangen. De dictator wijzigde toen ook de naam van het land in Zaïre. De zaakgelastigde in Londen liet weten tevreden te zijn met de machtswisseling en nadere instructies van Kabila af te wachten.

Regeringsleger

Duizenden rebellen van Kabila, die hun opstand van acht maanden met de overwinning beloond zagen, trokken zaterdag de hoofdstad binnen en namen het aan de rivier gelegen paleis van Mobutu en een militaire basis in.

De rebellen gaven alle militairen van het voormalige regeringsleger de opdracht zich te melden bij kampen waar zij hun wapens moeten inleveren.

Duizenden slecht betaalde regeringssoldaten gaven meteen aan die oproep gehoor en kwamen met witte lappen rond hun hoofd, een teken van steun aan Kabila, de kampen binnen.

Executie

Hoewel de meeste soldaten correct werden behandeld, waren er ook enkele bloedige incidenten. In het Kamp Mobutu werd een man ondervraagd, mishandeld en voor de ogen van journalisten geëxecuteerd. Ook een tweede man kwam zo om het leven.

In een andere wijk dansten de bewoners rond de verkoolde lijken van zeven regeringssoldaten. Volgens getuigen zijn twee militairen levend verbrand. Langs de weg naar het vliegveld lagen ook verkoolde lijken.

Veel inwoners zwierven door het presidentiële paleis en namen zonder dat de rebellen ingrepen alles mee wat los en vast zat.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer