[Buitenland]

woensdag
19 maart 1997

 

Steeds meer Albanezen op de vlucht

Van onze speciale verslaggever Maarten van Aalderen - BRINDISI, woensdag

Elke dag stromen meer Albanese vluchtelingen de Italiaanse kustplaatsen binnen. Het zijn er inmiddels al meer dan achtduizend en het einde van de Albanese exodus is nog niet zicht.

In Brindisi is de aankomst van een oude vissersboot met een paar honderd Albanezen aan boord een zich dagelijks vijf- tot zesmaal herhalend tafereel geworden.

De Italiaanse overheid maakt zich zorgen over de grote aantallen criminelen die tijdens de onlusten uit de
[Honderden vluchtelingen proberen via
een kleine vissersboot uit Albanie te komen]

Foto: Reuters

Boten vol gevluchte Albaniërs komen dagelijks in Brindisi aan. De vluchtelingen hebben meestal fiks betaald voor de overtocht.
gevangenissen zijn ontsnapt en nu met de vluchtelingen het land inkomen. Rome kondigde aan dat vannacht nog tweehonderd 'gevaarlijke' Albanezen per vliegtuig zouden worden teruggebracht. De politie erkende wel dat het zeer moeilijk is de ontsnapte gedetineerden op te sporen. "Bijna niemand heeft een identiteitsbewijs, ze kunnen ter plekke een nieuwe identiteit verzinnen", zegt een plaatselijke commandant.

Als de Albanezen voet aan land zetten, worden ze streng gefouilleerd. Volgens de Italiaanse politie nemen de vluchtelingen vaak wapens mee aan boord, maar gooien ze die in zee als ze door de Italiaanse marine worden opgepikt.

De inwoners van Brindisi zien de boten gelaten aankomen. Albanezen die al langer in Italië verblijven staan ook aan de kade, in de hoop tussen de nieuwe vluchtelingen familieleden te vinden. Een inwoner van Brindisi schreeuwt naar een Albanees dat er werkloosheid heerst in Italië en dat er voor Albanezen geen toekomst is. Deze haalt zijn schouders op: "Daar aan de andere kant wordt te veel geschoten."

De eerste vissersboot van de dag heeft ongeveer 250 vluchtelingen aan boord. Ze zien er armoedig uit, maar zwaaien vrolijk. De lange en gevaarlijke reis van vijftien uur vanuit Durrës zit erop, maar niemand weet waar hij terechtkomt. De vreemdelingenpolitie zal ze papieren geven en naar opvangplaatsen elders in het land sturen. In Brindisi is geen plaats meer.

De meeste Albanezen ontkennen dat ze moesten betalen om mee te kunnen op de boot. Maar de 13-jarige Florian zegt: "Natuurlijk moeten we betalen, allemaal. Een miljoen lire (1200 gulden) per man. Dat geldt voor iedereen hier", zegt hij beslist. Als een oudere Albanees dit hoort, loopt hij naar Florian toe en kapt zijn woorden af. Maar ook de 20-jarige Crispian beweert dat de strijd om met de boot mee te kunnen dramatisch was. "Als iemand weigerde te betalen, begonnen ze als wilden te schieten. Het was bedreigend. We moesten wel betalen, allemaal", zegt hij.

Noodhulp

Het ziet er niet naar uit dat de vluchtelingenstroom naar Italië op korte termijn zal afnemen, ook al omdat de toestand in Albanië steeds nijpender wordt. Volgens het Internationale Rode Kruis raken voedsel- en medicijn-voorraden op en is snelle hulp noodzakelijk. De organisatie roept haar donors op een noodfonds te creëren van ruim 10 miljoen dollar om te voorkomen dat er in het land een hongersnood uitbreekt.

Ook de Albanese president Sali Berisha heeft om voedsel en medicijnen gevraagd. Hij deed zijn verzoek tijdens een gesprek met een missie van de Europese Unie onder leiding van de Nederlander Jan de Marchant et d'Ansembourg. De distributie van de noodhulp zou volgens de president begeleid moeten worden door een Europese politiemacht om te voorkomen dat de goederen worden geroofd voordat ze de plaats van bestemming bereiken.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer