[Telesport]


maandag
10 maart 1997


Gouden Ritsma nu al bleek om de neus

door Luuk Blijboom - WARSCHAU, maandag
foto: Reuters

Niets menselijks is zelfs Rintje Ritsma, de Beer uit Lemmer, vreemd en dus diende de als herboren rijdende Fries tijdens de WK afstanden in Warschau 'slechts' genoegen te nemen met het mondiale goud op de 1500 en 5000 meter. Maar de grootste winst tijdens de driedaagse in de Poolse hoofdstad boekte hij uitgerekend op de tien kilometer, waar hij het moest stellen met de tweede plaats achter Gianni Romme. De nederlaag in het rechtstreekse duel op de laatste dag van een memorabel pre-olympisch schaatsseizoen bevestigde namelijk zijn theorie waarom hij dit seizoen eerst door provinciegenoot Ids Postma werd onttroond als Europees kampioen en vervolgens tijdens het wereldkampioenschap in Nagano genoegen diende te nemen met een figurantenrol.

Romme, Ritsma en De Jong"Tijdens het trainingskamp in Davos, dat na de Europese titelstrijd stond gepland, zijn we te gretig geweest", verduidelijkte Ritsma's coach Wopke de Vegt. "Omdat Rintje zó graag revanche wilde en zich ondanks de nederlaag mentaal goed voelde, hebben we in de extreme koude en op grote hoogte voluit getraind. Daarbij is vermoeidheid op vermoeidheid gestapeld. Bij iemand die van nature geen duursporter is, zoals Ritsma, beschadigt dan zijn spiervezels op een vreselijke manier. Bij dit toernooi hebben we op de afsluitende tien kilometer in feite hetzelfde gezien. Dat was de reden waarom hij na de 5000 en 1500 meter hier Romme voor zich moest dulden."

Een beter moment voor een dergelijke serieuze inzinking dan een jaar voor de Winterspelen van Nagano kon niet worden gevonden, meende De Vegt. "In het verleden was het altijd zo dat Ritsma aan het einde van het seizoen niet meer op zijn benen kon staan. Dat werd ter kennisgeving aangenomen. Nu hebben we enkele testen gedaan, waar deze kennis naar voren is gekomen. Daarmee kunnen we komend seizoen aan de slag."

Nederland bevestigde in Warschau eens te meer zijn naam als schaatsnatie nummer één bij alle evenementen uitgezonderd de Olympische Spelen. Vier maal goud, vijf maal zilver en vier maal brons bracht het totaal aantal medailles op dertien. Vier meer dan vorig jaar tijdens de eerste editie van de WK afstanden, toen in het Vikingschip van Hamar vijf gouden, een zilveren en drie bronzen plakken aan Nederlanders werden vergeven. Dat Romme er als enige in slaagde zijn titel te prolongeren, lijkt het bewijs voor de stelling dat op het juiste moment pieken een kunst is die Nederlandse schaatsers nog niet geheel verstaan.

Volgend seizoen is die wetenschap van cruciaal belang, wanneer van 17 tot en met 20 december de Nederlandse afstandskampioenschappen worden verreden. Tijdens die wedstrijd verzekeren de nummers een en twee van iedere race zich namelijk van een olympisch startbewijs. De overige tickets voor Nagano worden uitgedeeld na een uitgebreide vergadering. Het wordt het eerste hoogtepunt van een lange en ongetwijfeld hete winter.

Waar van bondswege nog twijfels zijn over de te volgen marsroute, heeft Ritsma zijn planning al klaar. Speculaties als zou de samenwerking met De Vegt worden verbroken werden resoluut weggewuifd. "De Vegt valt niets te verwijten, ík ben degene die aan moet geven wanneer ik tijdens een training over de schreef ga. Wij gaan gewoon met z'n tweeën verder. Ik zou niet weten waarom niet."

De enige verandering die doorgevoerd wordt is het feit dat november wordt uitgeroepen tot ijsvrije maand. "Anders houd je het in een dergelijk lang seizoen niet vol. Ik zal me dan voornamelijk bezig houden met fietsen, lekker een beetje de zon op zoeken. Die beslissing zal consequenties hebben voor de wedstrijden die in die periode gepland staan. Het is niet uitgesloten dat ik de IJssel Cup en wellicht de eerste World Cups van het seizoen laat schieten."

Mocht de absentie tijdens die wedstrijden ver strekkende gevolgen voor de rest van het jaar hebben, dan heeft Ritsma zijn antwoord al klaar. "In dat geval ben ik begin november gewoon ziek. Ik geloof trouwens dat ik al een beetje bleek rond de neus begin te worden."

• Gianni Romme werd voor het tweede achtereenvolgende seizoen wereldkampioen op de 10.000 meter. De Brabander was in Warschau de enige Nederlandse schaatser, die in herhalingen verviel. Annamarie Thomas (1000 en 1500 meter), Jeroen Straathof (1500 meter) en Ids Postma (5000 meter) verloren hun titel, die zij vorig jaar in het Vikingskipet in Hamar hadden veroverd.

Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer