Buitenland


 
 

Hulp voor solo-zeilerNaast het roer zit op de naar boven gekeerde onderzijde van zijn jacht de Franse solozeiler Thierry Dubois (29), wachtend op zijn redders. De elementen -, in dit geval de zware stormen ten zuidwesten van Australië -blijken het weer te winnen van de overmoedige mens, die het alleen maar kan overleven dank zij een duizenden guldens kostende reddingsactie.

Een tweede solozeiler, de Brit Tony Bullimore (56), is nog zoek. Beide solo-zeilers deden mee aan de Vendee Globe-reis een zeiltocht om de wereld vanuit Frankrijk. De Australische luchtmacht heeft vorige week al een andere Franse Vendee Globe-zeiler, Raphael Dinelli, uit dezelfde wateren gered. Diens boot was toen zinkende.

De Australische luchtmacht signaleerde gisteren twee objecten in het water, waarvan een het jacht met Dubois bleek te zijn en de andere de boot van Bullimore, maar van Bullimore geen spoor, nadat zowel de Fransman als de Britse zeiler zondagavond noodsignalen had uitgezonden.

Vanuit het Orion-verkenningsvliegtuig werd een reddingsvlot met hulpgoederen omlaag gelaten, waarop Dubois zich moet zien te redden tot een boot van de Australische marine, het fregat HMAS Adelaide met aan boord een Seahawk-helikopter, hem bereikt en hem aan boord kan nemen.

De Adelaide wordt nietvoor morgen bij Dubois verwacht. De weeromstandigheden zijn bijzonder ongunstig. De storm zwiept de golven op tot acht meter en de temperaturen zijn om en nabij het vriespunt.

FOTO: AP