Telesport


Adri van der Poel heer en meester

Van onze wielermedewerker - SINT-MICHIELSGESTEL, maandag

Richard Groenendaal wilde koste wat het kost in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel een nieuwe overwinning te behalen in de zevende Superprestige-veldrit van dit seizoen. De Nederlandse kampioen reed ook de hele wedstrijd vooraan, maar hij moest in de laatste ronde net als vorig jaar zijn meerdere erkennen in ploegmaat Adri van der Poel. De wereldkampioen verstevigde door die twaalfde seizoenszege zijn leidende positie in de Superprestige Cyclocross.

Vorig jaar leidde hetzelfde scenario een ruzie binnen het Rabobank-kamp in en die binnenbrand kon pas daags voor het wereldkampioenschap in Montreuil worden geblust. Groenendaal kon zich deze keer gemakkelijker verzoenen met de nederlaag. "Ik voelde me helemaal niet lekker. Ik was grieperig en had me dus niet zoveel van deze wedstrijd voorgesteld. Dat ik dan toch nog op het podium sta, is dus al een meevaller."

De plaatselijke favoriet nam al in de eerste ronde de leiding met in zijn spoor Van der Poel en op korte afstand gevolgd door een bataljon Belgen. In de tweede ronde versnelde Groenendaal en daarmee sloeg hij een klein gaatje. De Italiaan Bramati pikte aan, maar werd direct door materiaalpech uitgeschakeld. Zijn landgenoot Pontoni kwam even later ten val. Van der Poel zag bijtijds het gevaar en reed in zijn eentje de kloof naar Groenendaal dicht. "We hebben daarna om beurten een ronde op kop gereden. Dat gebeurde vanzelf, want we hebben tijdens de wedstrijd geen woord met elkaar gewisseld. In de laatste ronde probeerde ik Adri nog te verrassen, maar dat lukte niet en toen ik zelf een stuurfoutje maakte was Adri er vandoor", stelde Groenendaal.

"Je kunt het publiek niet bedonderen. Veldrijden is een eerlijke en keiharde sport, waarbij vrijwel altijd de beste renner wint. Dat spreekt het publiek aan en daarom moeten we het ook zo houden. Groenendaal heeft er niets aan als ik hem laat winnen, want zo'n zege geeft hem toch ook geen voldoening. Over twee weken kan hij in Heerlen op mijn steun rekenen bij de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen", voegde Van der Poel eraan toe.

De wereldkampioen had zaterdag bijna de hele Elfstedentocht op tv gevolgd, maar hij denkt er niet over ooit zelf de gladde ijzers onder te binden voor zo'n monstertocht. "Ik heb erg veel respect voor die mannen. Je kunt hun prestaties wel enigszins vergelijken met die van een wegrenner in de klassiekers of een zware etappewedstrijd. Het zijn allemaal karaktermannen, die geweldig kunnen afzien."

• Sint-Michielsgestel. Super Prestige Trofee, zevende veldrit: 1. Van der Poel (Ned), 1.02,54, 2. Groenendaal (Ned) 0.06, 3. De Vos (Ned) 0.46, 4. Declercq (Bel) 1.07, 5. Daelmans (Bel) z.t., 6. Nijs (Bel) 1.14, 10. Gerritsen (Ned) 2.09, 13. Coehorst (Ned) 2.36, 14. Scheffer (Ned) 2.44, 15. De Knegt (Ned) 2.53. Stand Super Prestige: 1. Van der Poel 91 punten, 2. Declercq 79, 3. Groenendaal 75, 4. Van Santvliet 61, 5. Bramati (Ita) 57, 11. De Vos 42.