PVDA: MES IN AFTREK
HYPOTHEEKRENTE
Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

De PvdA-fractie wil de aftrek van hypotheekrente voor huiseigenaren op termijn beperken.

De socialisten stellen verder voor om vanaf 1997 ruim 300 miljoen gulden per jaar extra uit te trekken om de individuele huursubsidie (ihs) te verhogen voor mensen met lagere inkomens, die daardoor wat duurder kunnen gaan wonen. Dit moet hoofdzakelijk worden betaald uit mogelijke meevallers in de ihs.
Grens

Bij het beperken van de hypotheekrente-aftrek wordt overwogen een grens te stellen bij 400.000 tot 500.000 gulden. Boven dit bedrag zou de rente niet meer aftrekbaar moeten zijn. Een andere mogelijkheid is het invoeren van een vast bedrag dat maximaal mag worden afgetrokken.

In een toelichting op hun gisteren gepresenteerde nota 'Een ongedeelde stad' wilden de PvdA-kamerleden Duivesteijn en Van der Ploeg geen mededelingen doen over de wijze waarop zij de eigenaren van duurdere huizen willen aanpakken.

Beide kamerleden vinden dat huiseigenaren te veel fiscaal voordeel krijgen van de overheid en financieel soepeler worden behandeld dan huurders.

"Voor veel mensen binnen de PvdA is het beperken van de hypotheekrente-aftrek een aantrekkelijke gedachte. Voor deze kabinetsperiode houden we ons aan de gemaakte afspraken, maar daarna zullen we ongetwijfeld de positie van de woningeigenaar aan de orde stellen", aldus Van der Ploeg.

Hij wil dat het kabinet een speciale commissie in het leven roept die voorstellen gaat doen om de verschillen tussen de woonlasten voor eigenaren en huurders kleiner te maken.
Appels en peren

Coalitiegenoot VVD wijst de PvdA-voorstellen van de hand. "De aftrek van hypotheekrente is geen subsidie van het rijk. De PvdA vergelijkt appels met peren", meent liberaal woordvoerder Hofstra.

Hofstra voelt er evenmin iets voor om honderden miljoenen guldens extra voor de ihs uit te trekken: "Verbeteringen aan het systeem, zoals staatssecretaris Tommel die heeft voorgesteld, zijn prima, maar wel binnen het bestaande budget." Jaarlijks betaalt het rijk circa twee miljard gulden aan ihs-uitkeringen.

De PvdA-fractie verzet zich echter tegen de voorstellen van staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) voor een nieuwe opzet van de ihs-regeling vanaf 1997. Volgens kamerlid Duivesteijn gaan Tommels voorstellen om de huren voor de lagere inkomens betaalbaar te houden niet ver genoeg.

"De woonlasten voor huurders zijn de afgelopen jaren explosief gestegen, terwijl de ihs onvoldoende is meegegroeid. Dat is in het verleden fout gegaan", aldus Duivesteijn.

Krankzinnig

De socialisten willen dat meevallers in de ihs de komende jaren niet meer worden gebruikt om het financieringstekort te verlagen, maar worden ingezet om de positie van de lagere inkomens via de ihs te verbeteren. "Het kan niet zo zijn dat er onderbesteding is bij de ihs. Dat is krankzinnig", meent PvdA'er Van der Ploeg, die eraan toevoegt dat de ihs-verhogingen lager zullen uitvallen als de geraamde meevallers toch tegenvallen.

In de PvdA-voorstellen wordt het ihs-buget verhoogd met 337 miljoen in 1998, oplopend tot 375 miljoen in 2000. Dat wordt gefinancierd uit de onderuitputting binnen de ihs, die wordt geschat op circa 315 miljoen in 1997 en in 1998. Daarnaast zal er minder ihs worden uitbetaald als de huurverhogingen volgens de verwachting gematigder uitvallen.

De PvdA wil verder een deel van de onderbesteding in de bijstand gebruiken om de ihs-uitkering voor mensen in de bijstand die een baan vinden niet meer in één klap te schrappen, maar in drie jaar af te bouwen.

De socialisten hebben ook forse kritiek op andere punten in Tommels ihs-voorstellen. Zo voelen zij er niets voor om de subsidie op servicekosten te schrappen. Daarnaast willen zij de 'strafkortingen' op de ihs voor mensen die te duur wonen, verlagen of zelfs schrappen. Daardoor krijgen mensen met een laag inkomen de kans om naar een wat duurdere huurwoning door te stromen.

De Tweede Kamer overlegt half maart met staatssecretaris Tommel over de individuele huursubsidie.