" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Jamaica met zege op Japan naar huis

Van de landen die in dit WK voetbal niets te zoeken hadden, was Jamaica de eerst genoemde. De 'Reggae Boys' vlogen er inderdaad in de eerste ronde uit. Maar niet zonder eer, niet zonder overwinning. In het derde groepsduel van H kreeg Japan met 2-1 klop.

De winnende coach Simoes was in alle staten van gelukzaligheid. ,,Deze zege betekent voor voor de Jamaicaanse cultuur. Het volk is getoond dat behalve individuele topsporters ook teams van Jamaica grote resultaten kunnen behalen.''

Beide teams streden alleen nog voor prestige, want ze verloren zowel van Kroatië als Argentinië. Japan zocht bij het laatste optreden het eerste doelpunt in de eindronde van het WK. De Aziaten, medeorganisator van de volgende WK in 2002, vielen onder regie van de uitstekende spelverdeler Nakata tomeloos aan, kregen verschillende kansen maar hadden de grootste moeite met scoren.

Jamaica, eenmaal trefzeker tegen Kroatië, was handiger in het maken van doelpunten. In de 16e minuut vond Goodison het net bij de eerste tegenaanval. De Oostenrijkse scheidsrechter Benkö keurde het doelpunt af wegens aanvallen van doelman Kawaguchi.

Vijf minuten voor rust nam Jamaica toch de leiding door Whitmore. Met een laag en hard schot schoot hij ook 0-2 in. Pas in de slotfase ontwikkelde Japan gevaarlijke acties. Narahashi raakte paal in de 57e minuut. Jo kreeg hierna een niet te missen kans, toch trapte hij naast.

Na een dubbele wissel in de 59e minuut zette Japan alles op de eretreffer. De bevrijding van de hatelijke nul kwam in de 75e minuut door Nakayama. Zo kreeg Japan ook nog een beetje genoegdoening, al was het wel héél weinig. De Japanse coach Okada sprak zich na afloop teleurgesteld uit. ,,Dat we geen enkel punt hebben behaald, was bepaald niet best. Ik heb van mijn spelers geen winnend team kunnen maken.'' Okada zinspeelde op terugtrekking na dit falen. Hij zal dan de vijfde coach zijn die na het WK opstapt.

Lyon. Groep H: Japan - Jamaica 1-2 (0-1). 40. Whitmore 0-1, 54. Whitmore 0-2, 75. Nakayama 1-2. Scheidsrechter: Benkö (Oos). Toeschouwers: 44.000. Gele kaart: Yamaguchi (Jap), Malcolm, Dawes (Jam). Japan; Kawaguchi; Narahashi, Ihara, Omura (59. Hirano) en Akita; Soma, Nanami (79. Ono), Nakata en Yamaguchi; Jo (59. Lopes) en Nakayama. Jamaica: Lawrence; Goodison, Gardener, Sinclair en Malcolm; Lowe, Simpson, Whitmore en Dawes; Gayle (80. Burton) en Hall (71. Boyd).