Expert

Engeland vredelievend voor Tunesië

Shearer viert zijn eerste treffer

MARSEILLE, dinsdag

"Alleen winnen telt." Dat was de uitgangspositie van de Engelse bondscoach Glenn Hoddle voor de openingswedstrijd van Engeland tegen Tunesië in Groep G. "Al is het slechts met 1-0." De ex-international kreeg maandag in het Stade Velodrome van Marseille wat hij had gevraagd. Meer zelfs: Engeland - Tunesië 2-0. Door een treffer van Shearer in de eerste helft en een van Scholes vlak voor het einde.

Hoewel hij meer kreeg dan verwacht, oordeelde de coach dat zijn elftal meer had moeten scoren. "We hadden met drie, vier doelpunten verschil moeten winnen", meende Hoddle. "Desondanks ben ik tevreden over de ploeg. Een betere start qua resultaat had ik me niet kunnen wensen. Scholes was de uitblinker, maar het hele team heeft goed gespeeld."

Volgens de Tunesische doelman El Ouaer, die in de eerste helft Scholes van twee zeker lijkende doelpunten afhield, was de nederlaag geen schande. "Engeland behoort tot de favorieten. En ze hebben veel meer ervaring dan wij. Dat bleek vandaag."

Zo bloeddorstig als de hooligans de Tunesische voetbalfans buiten het stadion hadden belaagd, zo vredelievend begonnen de Engelse voetballers maandag in Marseille tegen de Noord-Afrikanen. In een laag tempo probeerde de wereldkampioen van 1966 de Tunesische muur van vijf verdedigers te slopen.

Het lukte de Engelsen aanvankelijk niet. In plaats daarvan kwamen de Tunesiërs na vijf minuten bijna op voorsprong. Verdediger Campbell verwerkte de inzet van Souayh tot hoekschop. Van dat moment tot tien minuten voor rust ontwikkelde zich in het Stade Velodrome een slaapverwekkend duel, terwijl in en rond Marseille de hooligans voor het nodige vuurwerk zorgden. Beneveld door de alcohol bekogelden de Engelse fans de Tunesische supporters op straat en de stranden met flessen en stoelen.

De vonk sloeg kennelijk over op de Engelse spelers, want in de slotfase van de eerste drie kwartier bestormden de Engelsen massaal het doel van Cokri El-Ouaer. De onorthodoxe sluitpost bleef echter wonderbaarlijk overeind bij een kopbal van Scholes en een schot Sheringham. Beide van dichtbij.

Drie minuten voor de rust ging de Tunesische doelman in de fout. Uit een vrije trap plaatste Le Saux de bal op het hoofd van Shearer, El-Ouaer greep mis. De Engelse aanvoerder was eerder bij de bal en maakte in zijn veertigste interland zijn negentiende treffer voor Engeland.

Na de hervatting probeerden de Tunesiërs de Engelsen klem te zetten, het leverde de Afrikanen geen echte kansen op. De Engelsen evenmin. Of het moesten de acties van de aanvallende middenvelder en verdediger Campbell zijn die voor gevaar zorgden. Scholes bepaalde vlak voor tijd met een schot van twintig meter de eindstand. Het was zijn vierde doelpunt in zijn achtste interland.

Engeland - Tunesië 2-0 (1-0). 42. Shearer 1-0. 89. Scholes 2-0. Scheidsrechter: Okada (Jap). Toeschouwers: 54.587. Gele kaart: Clayton, Younes, Ghodbane (Tun), Campbell (Eng).
Engeland: Seaman; Southgate, Adams en Campbell; Anderton, Batty, Ince, Scholes en Le Saux; Sheringham (85. Owen.) en Shearer.

Tunesië: El Ouaer; Hatem Trabelsi (79. Thabet), Badra, Boukadida, Sami Trabelsi en Clayton; Chihi, Souayah (46. Beya) en Ghodbane; Slimane (65. Younes) en Sellimi