Expert

Roemenen vellen Engeland in slotminuut

Moldovan scoort

door Raymond Kerckhoffs - TOULOUSE, dinsdag

'Le Petit Wembley' was Engels gekleurd. Bijna het hele publiek zong 'God save the Queen' en de combinatie Engelsman + bier stond dit keer gelukkig niet synoniem voor hooligan. Op het veld zongen de Engelsen echter een toontje lager. Zowel Engeland als Roemenië vonden niet verliezen belangrijker dan winnen, waardoor beide teams in de eerste helft vooral de verdediging accentueerden. Na rust kwamen de Roemenen op voorsprong, waardoor alle remmen los moesten. Vijf minuten voor het einde scoorden de Engelsen gelijk, maar in de laatste minuut bracht Dan Petrescu het Roemeense elftal weer op voorsprong en werden hun deugden creativiteit, individualisme en technisch raffinement beloond met een ticket voor de tweede ronde.

Gisteravond plaatste bondscoach Glenn Hoddle Teddy Sheringham en Darren Anderton weer in de basis, waar het volk en veel kenners liever respectievelijk Michael Owen en David Beckham zagen spelen. Het 'Babylonische' incident van Sheringham vlak voor het WK zit velen in Engeland nog altijd niet lekker. De spits werd enkele dagen voordat het team naar Frankrijk afreisde in nachtclub 'Babylone' in de Algarve dronken gefotografeerd met een bierpul voor zich en twee beeldschone blondines innig in zijn armen gesloten. Zijn 'dolce vita' werd breed uitgemeten in alle tabloids en het publiek veroordeelde hem. Sindsdien lijkt het wel alsof hij de taal van de supporters niet meer spreekt.

Tegen Roemenië stond hij weer in de basis. Zoals gewoonlijk met Alan Shearer. Een duo dat geen tropische naam als de RoRo's uit Brazilië of ZaSa uit Chili kent, maar volgens Hoddle staat ShSh ook voor stilte voor de storm. Gisteravond stond de doelpuntenmachine echter droog en symbolisch genoeg dwongen de Engelsen pas iets af toen Beckham en Owen in het veld stonden.

Desondanks valt het spitsenduo weinig te verwijten. Van de middenvelders krijgen ze te weinig ondersteuning. Gelukkig zorgt Paul Scholes nog voor enige aansluiting, waardoor de Britten als één van de weinige ploegen op dit WK het 3-5-2 systeem nog redelijk uitvoeren. Om meer creativiteit op het middenveld te krijgen bracht Hoddle na 32 minuten eindelijk 'Spice Boy' David Beckham in het veld. De 22-jarige middenvelder viel in de eerste wedstrijd buiten de boot. Darren Anderton, een harde werker die geheel in dienst van het systeem speelt, kreeg de voorkeur van Hoddle, die daarmee aangaf vooral voor degelijkheid te kiezen.

Toen Paul Ince met een lichte blessure na dik een half uur aangaf dat hij gewisseld wilde worden, kon Beckham invallen. Misschien had de bondscoach dat eerder moeten doen, want in de eerste helft maakte zijn ploeg een makke indruk. In de 28e minuut was Adrian Ilie dicht bij de openingstreffer voor de Roemenen. De aanvaller van Valencia kreeg op links veel ruimte en verraste David Seaman bijna met een listig stiftbal. De lat redde de Engelsen, maar vlak na rust kwamen de Roemenen toch op voorsprong. Gheorghe Hagi, niet meer zo goed als in zijn beste jaren maar nog altijd bij vlagen geniaal, wist met een prachtige steekbal Viorel Moldovan in het strafschopgebied te bereiken, die de bal op zijn borst aannam en daarna vernietigend uithaalde: 1-0.

Pas na de achterstand werd het spel van de Engelsen beter. Het leidde tot gevaarlijke kansen van Anderton, Scholes en Adams. Totdat Michael Owen een fraaie voorzet van Shearer benutte en de verdiende gelijkmaker scoorde. Lang konden de Engelsen niet juichen, want in de slotminuut was Dan Petrescu zijn bewaker Graeme le Saux te snel af en werd de nederlaag alsnog een feit. Dat betekent dat de Engelsen in hun duel tegen Colombia nog tot het uiterste moeten gaan, willen ze de tweede ronde halen. Het oudere Roemeense team, de meeste spelers komen al ongeveer acht jaar voor de nationale ploeg uit en hebben de ervaring om een sterk toernooi te spelen, is met zes punten al verzekerd van de zestiende finale.

Engeland - Roemenië 1-2 (0-0). 47. Moldovan 0-1, 83. Owen 1-1, 90. Petrescu 1-2. Scheidsrechter: Batta (Fra). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Hagi, Gheorghe Popescu, Cibotariu (Roe).
Engeland: Seaman; Neville, Adams, Campbell en Anderton; Batty, Ince (32. Beckham), Scholes en Le Saux; Sheringham (75. Owen) en Shearer.
Roemenië: Stelea; Petrescu, Gheorghe Popescu, Cibotariu en Filipescu; Munteanu, Hagi (Stinga, 83. Marinescu), Galca en Gabriel Popescu; Moldovan (85. Lacatus) en Ilie.