" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Joegoslavië stelt teleur

ST. ETIENNE, maandag

Iraanse keeper brengt reddingNa acht jaar is het Joegoslavische elftal gisteren in St. Etienne teruggekeerd op het wereldpodium. De Joego's droomden van een gala-voorstelling, van een doelpuntenfestijn tegen de semiprofs van Iran. Het werd een bittere teleurstelling.

Joegoslavië won. Dat wel. Met 1-0. Door een vrije trap van 25 meter van Mihajlovic in de 73e minuut, waarbij doelman Nakisa van Iran niet vrijuit ging. Nakisa is de Fred Grim van Iran. De reserve-doelman van Abedzadeh bij Pirouzi Teheran en het nationale elftal. Abedzadeh bleef op de bank met een beenblessure en Nakisa was zijn vervanger.

Tot het doelpunt bleef Nakisa simpel op de been. Joegoslavië dreigde wel, maar was sporadisch gevaarlijk. Het doelpunt vormde één van de spaarzame hoogtepunten in het armzalige duel. Iran, dat voor de tweede keer na 1978 aan het WK deelneemt, telde drie in Duitsland spelende profs en bestond voor de rest uit veredelde amateurs. De ploeg speelde georganiseerd en raakte zelden in paniek tegen de duur betaalde profs van Joegoslavië, dt één speler uit eigen land opstelde: doelman Kralj van Partizan Belgrado, die overigens een contract tekende bij FC Porto.

Voor de rest bestond het Joegoslavische elftal uit buitenlanders. Savicevic van AC Milan, het brein op het middenveld, was er door een blessure niet bij. Verdediger Djukic ook niet. Die werd vervangen door ex-PSV-er Zeljko Petrovic, die opviel door zijn gele kaart. Maar ook zonder de twee was Joegoslavië op papier superieur aan de Aziaten.

In het veld viel die overmacht nauwelijks op. Aanvaller Mijatovic van Real Madrid was onzichtbaar net als Milosevic. Achter de aanval regelde aanvoerder Stojkovic de aanvoer maar hij werd door bondscoach Santrac vervangen na zijn gele kaart. Zoals Milosevic plaats moest maken voor het nieuwste talent Ognjevic, die kortgeleden voor 18 miljoen gulden overstapte van Rode Ster Belgrado naar Lazio Roma.

De Joegoslaven raakten gaandeweg geirriteerd. Het elftal bleek geen homogene ploeg maar elf individualisten met eigen BV-tjes. "Dit elftal was geen eenheid", vond Santrac. "Het bleef ver van de normale vorm af. Vooral in de eerste helft. Iran verdedigde uitstekend, Het gaf weinig ruimte. Na de rust speelden we iets beter, maar het doelpunt bleef lang uit."

Joegoslavië - Iran 1-0 (0-0). 73. Mihajlovic 1-0. Scheidsrechter: Noriega (Per). Toeschouwers: 36.000. Gele kaart: Petrovic, Stojkovic (Joe).
Joegoslavië: Krajl; Mirkovic, Mihajlovic, Djorovic en Petrovic; Jokanovic, Stojkovic (69. Kovacevic), Jugovic en Brnovic (51. Stankovic); Mijatovic en Milosevic (59. Ognjenovic).
Iran: Nakisa; Khakpour, Mohammadkhani en Pashazadeh; Zarincheh, Mahdavikia, Bagheri, Estili (69. Mansourian) en Minavand; Azizi en Daei.