" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Matthäus en spitsenduo wijzen de weg

Klinsmann knuffelt Bierhoff

door Henk Evenblij - MONTPELLIER, vrijdag
foto: Reuters

Duitsland staat er weer, hoor. Net op tijd heeft de 'Mannschaft' de vorm gevonden om een vooraanstaande rol op het WK te spelen. De 2-0 overwinning in de laatste groepswedstrijd tegen Iran was niet groots, maar wel dik verdiend. Met Lothar Matthäus in de rol van chef werd Iran in de tweede helft klem gezet. Het wachten was verder op doelpunten. Oliver Bierhoff, de nieuwe 'bomber', en Jürgen Klinsmann bepaalden in Montpellier tenslotte het verschil, zodat de ploeg zich kan opmaken voor de achtste finale tegen de Mexicanen.

De beslissende wedstrijd in groep F had natuurlijk wel een voorgeschiedenis. Niet alleen moest Duitsland tot op de bodem tegen Joegoslavië, waarin het op het laatste nippertje een blamage (2-2) wist te voorkomen, tegelijkertijd werd het land getroffen door rellen met hooligans. Er was zelfs sprake dat Duitsland zich uit Frankrijk zou terugtrekken vanwege de zeer zwaar gewonde Franse politieagent die in een ziekenhuis te Lille nog steeds voor zijn leven vecht. Het bracht de Duitsers in opperste staat van razernij, van onmacht ook over de moordaanslag van een stel pure criminelen met een neo-nazistische inslag.

Een beter medicijn of hoe je dit ook noemen wilt was überhaupt een fikse zege op Iran. Maar eer de partij in Stade La Mosson kon beginnen, waren de messen al geslepen in het tijdelijke hoofdkwartier van Vogts' troepen aan de Côte d'Azur. Onder druk van de belangrijkste media werd 'Bundes Berti' haast verplicht om Lothar Matthäus weer van stal te halen. De 37-jarige record-international, die gisteravond zijn 126e interland speelde, moest van het sterk meelevende thuisfront gelijk de ploeg op sleeptouw nemen.

De inbreng van 'der Lothar' is nog zo groot, dat zijn come-back nog eens terecht was ook. Duitsland wil per se verder in dit wereldtoernooi en denkt hier in Frankrijk er geen moment aan om net als in 1934, toen het door de Zwitsers van de achtste finales werd afgehouden, voortijdig de koffers te pakken. En dus rekende Vogts op de routine van Kohler, Helmer, Möller, Hässler, Klinsmann en vooral Matthäus tegen de Iraniërs. Ook de premie van ruim 150.000 gulden de man bij het behalen van de vierde wereldtitel zat bij de Duitsers in het achterhoofd. Een detail overigens, want Duitse profs spelen eerst voor het vaderland dan pas voor de eigen portemonnee. Een instelling waar je veel respect voor moet hebben.

Montpellier leek gisteren trouwens wel een vesting. De stad heeft de primeur dat het voor het eerst in de geschiedenis WK-wedstrijden in goede banen mag leiden. Door de ernstige ongeregeldheden in Lens werd iedereen met een Duits fan-shirt aan gecontroleerd, zo doodsbenauwd waren de autoriteiten dat dit evenement opnieuw in opspraak zou komen. Ook de Duitse supporters voelden nattigheid en hingen in La Mosson een groot spandoek op met de woorden 'Pardon Frankreich'.

Duitsland nam gelijk het heft in handen, maar begreep al snel dat Iran geen eitje zou worden. Vooral de in Duitsland spelende spits Azizi had het op zijn heupen en solliciteerde duidelijk naar een verbeterd contract bij FC Köln. Vogts zat niet lekker op de bank; ook hij heeft meerdere malen laten weten dat er voor hem geen kleine voetballandjes meer bestaan.

Kansen kreeg Duitsland weinig in de eerste helft. Het speelde eigenlijk teleurstellend, ondanks de rentree van Matthäus. Steeds werden dezelfde patronen gehanteerd en gokte men via de lange trap van Tarnat op het duo Bierhoff/Klinsmann. Nee, voor de Duitsers ging het steeds meer op en verplicht nummer lijken. Het duel kwam geen moment op toeren en dat was ook de verdienste van arbiter Gonzalez Chavez uit Paraguay.

Gelukkig voor de Duitsers bestaat er nog zoiets als het fenomeen Oliver Bierhoff. Je ziet hem sporadisch in beeld, maar als de bal eenmaal in de zestien ploft, dan is de nieuwe spits van AC Milan immer haantje de voorste. Vijf minuten na rust was er de voorzet van Hässler en geen seconde later de getimede kopbal 'Bomber' Bierhoff, de man die met twee goals Duitsland ook aan de Europese titel in 1996 hielp.

De spanning was daarmee wel over, want acht minuten later lieten de Duitsers zien waarom ze altijd zo laat op toeren komen. Andermaal stond Bierhoff aan de basis. Zijn afstandsschot knetterde tegen de paal, waarna Klinsmann met gevaar voor eigen leven de rebound voor zijn rekening nam: 2-0.


Duitsland - Iran 2-0 (0-0). 50. Bierhoff 1-0, 58. Klinsmann 2-0. Scheidsrechter: Chavez (Par). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Klinsmann, Hässler (Dui), Daei (Iran).
Duitsland: Köpke; Wörns, Thon (46. Hamann), Kohler en Heinrich; Helmer, Matthäus, Tarnat (77. Ziege) en Hässler (70. Kirsten); Klinsmann en Bierhoff.
Iran: Abedzadeh; Mohammadkhani, Khakpour, Pashazadeh en Mahdavikia; Zarincheh (70. Din-Mohammadi), Bagheri, Estili en Minavand; Daei en Azizi.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam