Eerste rode kaart valt bij
Paraguay - Bulgarije (0-0)

ANgst voor vrije trap van Stoichkov

MONTPELLIER, zaterdag

Paraguay - Bulgarije, de vijfde wedstrijd van het WK in Frankrijk, bracht de eerste 0-0 en ook de eerste rode kaart. De Bulgaar Nankov ging als eerste voortijdig naar de kleedkamer. De doelmannen Chilavert en Zdravkov waren de besten in een slecht duel.

De bevolking van Bulgarije keek lang uit naar de eerste wedstrijd van het WK. De laatste drie weken verkochten de winkeliers televisies als brood in de crisistijd. Het verkeer viel stil. Het parlement onderbrak de vergaderingen. In de fabrieken en op kantoren kreeg voetbal kijken voorrang boven werk doen.

De spelers van Bulgarije waren voorbereid op speciale diëten. De meesterkok van Sofia ging mee Frankrijk voor speciale maaltijden met veel pasta's en kaas van schapen en geiten. Gebraden vlees en aardappelen waren taboe verklaard door bondscoach Bonev. De verwachtingen waren zeer hoog gespannen na de vierde plaats in 1994, de teleurstelling na het eerste duel van 1998 was gigantisch.

Bulgarije was de eerste helft veel sterker dan Paraquay. De geroutineerde formatie van Ivanov, met een bijzonder gretige Stoitsjkov, veroverde gemakkelijk de bal, had bijna voortdurend balbezit, maar kwam niet tot goede eindpasses. Gevaarlijke situaties voor het doel van Chilavert deden zich niet of nauwelijks voor. In de 35e minuut trof Stoitchkov wel de buitenkant van de paal. Zijn wilde afstandsschot was een halve misser en ontbeerde kracht.

De Zuid-Amerikanen kregen door een collectief slaapje der Bulgaren de beste kans op het eerste doelpunt. In een overtalsituatie kwam Cardozo vrij voor doel. Hij koos de verkeerde hoek en schoot onbeheerst naast. Doelman Zrdavkov keerde in de 28e minuut een vrije trap van Acuna.

Paraguay nam na rust het initiatief over, was sterker, creëerde kansen maar rondde niet af. Doelman Zdravkov pakte elke ingeschoten bal met gemak. De moeilijkste klus kreeg de kale keeper in de 74e minuut op een vrije trap van zijn collega Chilavert.

De Paraguayaanse doelman is de held van de natie om zijn fabuleuze traptechniek. Hij maakte ook al vier goals in de nationale ploeg met penalties en vrije trappen. Chilavert's doel is ook om als eerste keeper op de scorerslijst van het WK te komen. De aanzet daartoe leek onderweg met zijn vrije trap maar Zdravkov stompte de bal uit de kruising.

De eerste 0-0 was zeker nadat aan de andere kant een volley van Stoitchkov in het zijnet plofte. "Een terechte uitslag", vond Carpeggiani, de Braziliaanse coach van Paraquay. "Wij speelden te onrustig om onze kansen te benutten."

Wat nog volgde was het rood voor Nankov voor twee gele kaarten. De Saoedische scheidsrechter Al Zeid verzuimde eerder te 'scoren' met een rechtstreekse rode kaart. Ivanov deed een tackle van achteren bij de doorgebroken Campos. De Bulgaarse schopper kwam er met geel vanaf. Ook Stoitchkov ontsnapte aan een voortijdig vertrek. De banneling van Van Gaal in Barcelona die negentig minuten heftig joeg, schopte, sjorde, protesteerde en matig voetbalde, kreeg ook niet meer dan geel.

Bij het eindsignaal uitte Bonev onmiddellijk zijn ontevredenheid. "Ik ben teleurgesteld dat we niet wonnen. In de eerste helft waren we zóveel beter. Ons wachten nu tegen Nigeria en Spanje nog twee zware wedstrijden. Deze tegenstander hadden we zonder meer moeten pakken."

Paraguay - Bulgarije 0-0. Scheidsrechter: Al Zeid (SaA). Toeschouwers: 30.000. Rode kaart: Nankov (Bul, 2x geel). Gele kaart: Stoitchkov, Ivanov (Bul).
Paraguay: Chilavert; Ayala, Gamarra, Sarabia en Acuna; Benitez, Enciso, Morales (43. Caniza) en Paredes; Campos en Cardozo (71. Ramirez).
Bulgarije: Zdravkov; Ivanov, Kisjisjev, Petkov, Jankov; Balakov, Iliev (77. Borimirov), Nankov en Jordanov; Penev (70. Kostadinov) en Stoitchkov.