Expert

Nigeria helpt Paraguay verder

Chilavert is blij

TOULOUSE, donderdag

Na twee gelijke spelen en nul doelpunten hoopte Paraguay stilletjes op een vervolg van het WK. De medewerking kwam in Toulouse van Nigeria. De zekere groepswinnaar, volledig ontmanteld door bondscoach Milutinovic, werkte gewillig en met discutabele instelling mee aan een Zuid-Amerikaanse show die Spanje de kop kostte.

Het belang van de wedstrijd lag slechts aan de kant van Paraguay. Nigeria had zich via overwinningen op Spanje en Bulgarije al verzekerd van de groepswinst. Adepoju, Okocha en Ikpeba bleven aan de kant omdat ze met een gele kaart op zak tegen een schorsing aanzitten, Amokachi wegens een lichte blessure, Finidi en Babayaro om bankzitters een kans op spelen te geven. Door de omzettingen kregen Babangida (Ajax) en Kanu (Inter) een basisplaats en mocht ook de op het laatste moment opgeroepen back Iroha zijn opwachting maken.

Paraguay leek voor een zware opgave te staan. Leek, want binnen de minuut was de ineffectiviteit vergeten. De eerste aanval van de Zuid-Amerikanen draaide op de rechterflank uit op een vrije trap. Arce krulde de bal voor, zijn collega Ayala in de achterste linie knikte raak.

De treffer na 51 seconden leidde tien doldwaze minuten in, waarbij de Thaise arbiter Un-Prasert het tweede doelpunt van Paraguay afkeurde.

Terwijl Milutinovic zijn team in de rust nog eens verzwakte door Oliseh uit de as weg te halen, ging Paraguay direct na de hervatting op zoek naar de bevrijdende treffer. Die kwam snel. De kleine Benitez zocht en vond op twintig meter zijn rechtervoet. Rufai zocht en vond de bal in het net: 2-1.

Paraguay kreeg nog twee grote kansen om aan de eigen onzekerheid een einde te maken. Cardozo schoot na een fout van Rufai naast, invaller Rojas vergat voor het doel op de goede manier uit te halen. Dat deed Cardozo uiteindelijk wel, acht minuten voor het einde.

Nigeria - Paraguay 1-3 (1-1). 1. Ayala 0-1, 10. Oruma 1-1, 58. Benitez 1-2, 85. Cardozo 1-3. Scheidsrechter: Un-Prasert (Tha). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Eguavoen, Iroha (Nig).
Nigeria: Rufai; Eguavoen, West, Okafor en Iroha; Babangida, Oliseh (46. Okpara) en Oruma (70. Finidi); Yekini, Kanu en Lawal.
Paraguay: Chilavert; Arce, Ayala, Sarabia en Gamarra; Benitez (68. Acuna), Paredes en Canizza (Yegros); Enciso, Brizuela (78. Rojas) en Cardozo.