" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Denen leunen op de Laudrups

Petit scoort de winnende goal

Van onze speciale verslaggever - LYON, donderdag
foto: Reuters

De broertjes mogen nog even samen verder spelen. Michael en Brian Laudrup gaan met een begaafde doelman en een groep matige Deense veldspelers door naar de achtste finales. De kleine 2-1 nederlaag van gisteren tegen de Fransen was niet fataal, omdat Zuid-Afrika in Bordeaux geen afstand kon nemen van het al uitgeschakelde Saoedi-Arabië. Dat is leuk voor de Scandinaviërs en zeker ook voor alle echte voetballiefhebbers, die gisteren bij vlagen weer eens konden genieten van de genialiteit van beide Laudrups, als duo bezig aan een afscheidstoernee.

Brian gaat verder bij het Chelsea van Vialli, Michael heeft z'n afscheid bij Ajax al gehad. Dat de oudste van de twee zelfs in de vitrine van de wereldtop nog van doorslaggevende betekenis kan zijn, bewees hij ten overvloede in het Stade Gerland van Lyon. Toen Frankrijk met vele nieuwe gezichten (Zidane is geschorst, Dugarry geblesseerd en het trio Blanc/Deschamps/Lazarazu zat met een gele kaart op zak aan de kant risico's te vermijden met het oog op de volgende ronde) een 1-0 voorsprong dreigde te verdubbelen, meldde Michael Laudrup zich als genie op leeftijd. Voordien had hij zich regelmatig geërgerd aan de ondoordachtheid van z'n ploeggenoten en z'n hoop gevestigd op de energievretende rushes van zijn broer. Toen stond hij op. Eerst als architect in een oogstrelende driehoekscombinatie met Jörgensen en Brian, even voor rust als aangever en afmaker. Snel en vol precisie schoof Michael Laudrup even buiten het Franse zestien-metergebied de bal uit een vrije schop diagonaal voor de voeten van de inkomende Jörgensen, die door Candela onderuit werd geschoffeld. De strafschop nam de aanvoerder zelf en de gelijkmaker gooide de ranglijst van groep C stevig in het slot. De nummer één-positie van de Fransen kwam geen moment in gevaar en de Denen voelden dat ze een zware nederlaag konden voorkomen.

"We zijn opgelucht", zei coach Bo Johansson nadat de tweede ronde was bereikt. Veel meer lijkt er voor de ploeg die ooit als 'Danish Dynamite' door het leven ging niet in te zitten. Vooraf sprak Michael Laudrup de hoop uit dat Denemarken op het WK voetbal zou kunnen brengen dat in de herinnering van de liefhebbers bleef hangen. Binnen dat streven zijn hij en z'n broer helaas roependen in de woestijn. Dat moet pijn doen voor een topartiest die in '83 al met zijn land tegen Frankrijk voetbalde. Hij won en scoorde twee keer tegen een ploeg met grote namen als Giresse, Fernandez en Platini, de organisator van het Franse WK.

Vijftien jaar later beschikt Denemarken, om met de leider binnen de lijnen te spreken, over een degelijk elftal dat soms aardig voetbal brengt. Hij denkt niet dat Denemarken ooit nog zoveel talent in één elftal kan krijgen als toen en de eerste ronde van het WK onderschreef het pessimisme. De ploeg heeft verdedigend een probleem aan de rechterkant, waar Laursen hopeloos stond te schutteren voordat hij halverwege werd vervangen door Colding. De Franse aanvallen over die kant boden Vieira schietkansen, maar Schmeichel moest pas wijken toen Djorkaeff vanaf elf meter mocht uithalen. Een aangevochten strafschop, de zoveelste in het toernooi, veroorzaakt door een tackle van Jes Hogh tegen Trezeguet.

De tweede helft draaide uit op een wisselfestival, als bewijs dat beide coaches al met hun hoofd bij de achtste finales waren. Tussen alle geschuif door schoot Petit ter afronding van een wonderlijke scrimmage nog een keer meedogenloos hard raak. Opvallend blijft de rol van de Deense invallers. Tegen Zuid-Afrika kregen twee van hen, Molnar en Wieghorst, rood. Tegen Frankrijk oogstten Colding en Tofting (koud van de bank) geel. Kennelijk eist Johansson van nieuwe mensen extra agressie. Michael Laudrup vertrouwt liever op z'n techniek en creativiteit. Er wacht hem in Frankrijk nog een schone taak.


Frankrijk - Denemarken 2-1 (1-1). 13. Djorkaeff (pen.), 42. Michael Laudrup 1-1 (pen.), 56. Petit 2-1. Scheidsrechter: Collina (Ita). Toeschouwers: 44.000. Gele kaart: Diomede, Vieira (Fra), Colding, Töfting (Den).
Frankrijk: Barthez, Karembeu, Leboeuf, Desailly, Candela, Petit (65. Boghossian), Vieira, Pires (72. Henry), Diomede, Djorkaeff, Trezeguet (86. Quivarc'h).
Denemarken: Schmeichel, Laursen (46. Colding), Högh, Rieper, Heintze, Jörgensen (55. Sand), Helveg, Nielsen, Schjönberg, Brian Laudrup (75. Töfting), Michael Laudrup.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam