" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Alarmfase 1 in Toulouse

Doelpunt: Benni McCarthy (17) heeft de gelijkmaker voor zijn rekening genomen.

door Raymond Kerckhoffs - TOULOUSE, vrijdag
foto: AP

Ruim drie uur voor de wedstrijd heerste er al alarmfase 1. De rugzak van oud-international Preben Elkjaer Larsen zorgde voor grote hilariteit. Bij de informatiebalie in de perszaal van 'Le petit Wembley', zoals het stadion in Toulouse ook wel wordt genoemd, heerste grote paniek toen het verdachte voorwerp daar al een half uur stond. Een gedeelte van de perszaal werd ontruimd en de explosieven-opruimingsdienst werd zelfs opgetrommeld, totdat mijnheer Larsen, werkzaam als tv-commentator, zijn spullen doodeenvoudig kwam halen. In de wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Denemarken (1-1) bleef het alarm op scherp staan. Niet vanwege de kwaliteit of de hardheid van het duel, maar door de Colombiaanse scheidsrechter Toro Rendon die de matte wedstrijd met drie rode en zeven gele kaarten veel te veel kleur gaf.

Het werd dus de wedstrijd de 40-jarige John Jairo Toro 'de stier' Rendon, die nog nooit op een groot toernooi gefloten had. In een matte wedstrijd had hij een veel te grote invloed op de strijd en waren er bij de meeste van de kaarten vraagtekens. Verkeerd ingooien werd als tijdrekken gezien en met geel beloond, het attent maken op een wissel eveneens. Het wegduwen van een speler zag deze dolgedraaide stier zelfs als slaan.

"Die man moeten ze met de eerste de beste vlucht naar huis sturen", concludeerde Hans Vonk, de 'Zuid-Afrikaan' uit Heerenveen. "Zijn beslissingen sloegen nergens op, hij maakte er een potje van. De wedstrijd was juist heel vriendelijk, dat moet zo een man toch aanvoelen."

"Ik ga er geen woorden aan vuil maken, want iedereen heeft het met eigen ogen gezien. Ik snap alleen de FIFA niet dat ze scheidsrechters uit zo'n land op het hoogste niveau laten fluiten", gaf Michael Laudrup aan.

"Een amateur", noemde Ajacied Benedict McCarthy hem. "De eerste twee rode kaarten sloegen nergens op en de derde al helemaal niet. Het was een duel waarbij Morten Wieghorst en ik om de bal streden en hij een sliding maakte. Hij raakte me alleen omdat ik me omdraaide. Het was hoogstens een vrije trap, niet eens geel. Ik keek zeer verbaasd dat hij hem rood gaf, maar besloot maar geen commentaar te geven, want dan was ik er ook nog uitgevlogen."

Een verstandige keuze van het 20-jarige talent, dat een sterke wedstrijd speelde. Nadat Denemarken de eerste twintig minuten imponeerde met een goal van Allan Nielsen en twee ballen op de paal (Martin Jorgensen en Ebbe Sand) viel de Danish Dynamite uitgeblust terug in het tropisch hete Toulouse. Daardoor kwamen de Zuid-Afrikanen terug in de wedstrijd. Echter, 'Bafana Bafana' heeft technisch fantastische voetballers, maar enige structuur is er in het elftal niet te vinden.

"Organisatorisch is het inderdaad niet best, maar zo zit het voetbal in Afrika nu eenmaal in elkaar", analyseerde Vonk. "Structuur is een woord dat ze nauwelijks kennen. Desondanks is de beleving enorm groot. Ik val van de ene in de andere verrassing en geniet elke dag. De eerste regels van het volkslied kan ik al meezingen. Daarna moet ik afhaken, want dan is de tekst in het Zulu."

In de 52e minuut kwam de bal na een fantastische actie en combinatie tussen John Moshaoeu en Quinton Fortune terecht bij McCarthy, die fraai tussen twee man in en tussen de benen van Peter Schmeichel de gelijkmaker scoorde. "Dit is een hoogtepunt in mijn leven", zei 'Benni' opgetogen. "Door de enkelblessure had ik nooit gedacht dat ik zou spelen. De doktoren dachten dat ik drie of vier wedstrijden was uitgeschakeld, maar ik ben blijven geloven dat ik op tijd fit zou zijn. Als jonge speler wil je deze droom niet missen. Dat ik zo goed speelde en zo'n mooie goal kon scoren, uitgerekend ook nog tegen mijn jeugdidool Schmeichel, maakt me heel gelukkig."

Of het toernooi voor 'Bafana Bafana' in de tweede ronde nog een vervolg krijgt, is moeilijk te zeggen. Het schot van Fortune in de blessuretijd op de lat had hen een stuk verder kunnen brengen. Het ene punt, na de 3-0 nederlaag tegen Frankrijk, zal waarschijnlijk onvoldoende zijn. De Denen hebben immers dankzij dit duel en de penibele overwinning op Saoedi-Arabië al vier punten. Tegen Saoedi-Arabië zal dan ook een wonder moeten geschieden.

Een mirakel mag het ook genoemd worden wanneer er op deze Mundial geen nieuwe record wordt gevestigd. Op het vorige WK in de Verenigde Staten werden vijftien rode kaarten gegeven, nu nog lang niet halverwege het toernooi zijn er al acht spelers van het veld gestuurd. De spelers zijn gewaarschuwd; alarmfase 1 is ingetreden.


Zuid-Afrika - Denemarken 1-1 (0-1). 13. Nielsen 0-1, 52. McCarthy 1-1. Scheidsrechter: Rendon (Col). Toeschouwers: 36.500. Rode kaart: 67. Molnar (Den), 69. Phiri (ZAf), 85. Wieghorst (Den). Gele kaart: Nyathi, Issa, Phiri, Radebe (ZAf), Schjönberg, Högh, Schmeichel (Den).
Zuid-Afrika: Vonk; Fish, Issa, Nyathi (89. Buckley) en Radebe; Moshoeu, Mkhalele, Fortune en Augustine (46. Phiri); Bartlett (78. Masinga) en McCarthy.
Denemarken: Schmeichel; Colding, Rieper, Högh en Schjönberg (82. Wieghorst); Jörgensen, Helveg, Nielsen en Michael Laudrup (58. Heintze); Brian Laudrup en Sand (58. Molnar).

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam