Expert

Ook Chili laat zich verrassen

Zamorano heeft gekopt, Salas (nauwelijks zichtbaar) scoort 1-0

ST. ETIENNE, donderdag

Elke seconde telt voor Oostenrijk bij dit WK. Voor de tweede achtereenvolgende keer ontnam de ploeg van Herbert Prohaska de tegenstander in de slotminuut de zege. Terwijl Chili zich al in de volgende ronde waande (1-0 Salas), bracht Ivica Vastic de Zuid-Amerikanen met zijn gelijkmaker terug op aarde.

De Chilenen bleken de beelden van de wedstrijd tussen Oostenrijk en Kameroen (1-1) niet zorgvuldig te hebben bestudeerd. Ze vervielen eveneens in de fout de tegenstander in de laatste minuten de ruimte te geven. "Het is onbegrijpelijk," zei een verbouwereerde bondscoach Nelson Acosta na afloop. "Het doelpunt was er ineens. We stonden verdiend op voorsprong en dan geven we het één minuut voor tijd nog uit handen. Ik snap het niet."

Het superduo 'ZaSa' had in de zeventigste minuut zijn naam opnieuw eer aangedaan. Na zijn twee treffers tegen Italië (2-2) profiteerde Salas in een co-productie met Ivan Zamorano van een moment van onoplettendheid in de Oostenrijkse verdediging. Doelman Konsei had met een prima reflex nog wel een antwoord op de kopbal van Zamorano. Ook de rebound van Salas pakte hij, maar na overleg met zijn lijnrechter besloot de Egyptische arbiter Ghandour dat de inzet achter de lijn was geweest. Salas mocht zich vanaf dat moment met drie doelpunten topscorer van het WK noemen.

Chili-Oostenrijk 1-1 (0-0). 70. Salas 1-0, 90. Vastic 1-1. Scheidsrechter: Ghandour (Egy). Toeschouwers: 36.000. Gele kaart: Villarroel, Estay, Salas, Zamorano (Chili), Schöttel (Oostenrijk).
Chili: Tapia; Fuentes, Reyes, Margas en Villarroel (67. Castaneda); Acuna, Parraguez, Rojas en Estay (57. Sierra); Zamorano en Salas.
Oostenrijk: Konsel; Feiersinger; Schöttel, Pfeffer en Cerny (46. Schopp); Mählich, Kähbauer (46. Herzog), Pfeifenberger en Wetl; Haas (74. Vastic) en Polster.