Burley houdt droom
Schotland intact

Doelpunt Burley: 1-1

BORDEAUX, woensdag

Craig Burley heeft de droom van de Bravehearts uit Schotland intact gehouden. De 26-jarige middenvelder van Celtic tikte in Bordeaux de Schotten naar de 1-1 tegen Noorwegen. Door het gelijke spel behield het elftal van bondscoach Craig Brown de kans op een plaats in de tweede ronde.

Dat zou een primeur betekenen voor de Schotten op hun achtste WK. In de zeven voorgaande edities kwamen ze eerder thuis dan de ansichtkaarten. In Frankrijk moest die ban gebroken worden. Na de nederlaag tegen Brazilië (1-2) was één punt tegen Noorwegen noodzakelijk om uitschakeling te voorkomen.

Na de openingstreffer van Harvard Flo, dertig seconden na de rust, zag het er in Bordeaux donker uit voor de Schotten. De ploeg speelde vol temperament, met wilskracht en passie, maar miste killersinstinct. Kansen waren er volop, maar de afmaker ontbrak. Totdat Burley in de 66e minuut een lange pass van invaller Weir op waarde schatte en de gelijkmaker koel over doelman Grodas tikte.

"Burley ging na de achterstand aanvallender spelen", gaf bondscoach Brown aan. "Dat verraste de Noren. Ze liepen achteruit en daar profiteerden wij van." Schotland verdiende meer dan het ene punt. Het controleerde het duel vanaf het begin maar trof in scheidsrechter Vagner geen bondgenoot. De 42-jarige Hongaar verzuimde Riseth rood te geven na een onbesuisde tackle van achter en weigerde een overtreding op Durie binnen de zestien meter met een strafschop te bestraffen.

Noorwegen hanteerde het traditionele systeem van 4-5-1. Bondscoach Olsen had zijn elftal tegen Marokko op drie plaatsen gewijzigd. Kroegloper Mykland was één van de slachtoffers, zijn stapmaat Berg niet. Pas na een half uur wrong de Noorse ploeg zich enigszins los uit de Schotse omhelzing. Doelman Leighton van Schotland moest twee keer handelend optreden om onheil te voorkomen.

Direct na de rust sloeg Noorwegen toe. Uit een razendsnelle counter kopte Harvard Flo 0-1 in. De Schotten raakten even van slag maar hervonden het ritme onder regie van Collins. Na de gelijkmaker voelden de Schotten dat er meer in zat. De anders zo deskundig georganiseerde verdediging van Noorwegen wankelde onder de temposlag.

Met het gelijke spel was Brown tevreden, Olsen niet. "We hebben nog steeds een kans", aldus de Noorse coach. "Maar de realiteit is dat de Schotten er beter voor staan. Zij moeten nog tegen Marokko, wij tegen Brazilië. Daar ligt een wereld van verschil tussen."

Schotland - Noorwegen 1-1 (0-0). 46. Harvard Flo 0-1, 66. Burley 1-1. Scheidsrechter: Vagner (Hon). Toeschouwers: 35.200. Gele kaart: Durie, Jackson (Sch), Rekdal, Berg (Noo).
Schotland: Leighton; Boyd, Calderwood (60. Weir), Hendry en Burley; Dailly, Collins, Lambert en Jackson (62. McNamara); Durie en Gallacher.
Noorwegen: Grodas; Bjornebye, Berg (82. Halle), Johnsen en Eggen; Harvard Flo (61. Jakobsen), Solbakken, Riseth (72. Ostenstad), Rekdal en Strand; Tor André Flo.