" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Brazilië al zeker van groepswinst

Rivaldo lanceert Hadda

door Raymond Kerckhoffs - NANTES, woensdag
foto: AP

Alleen met een goal kon hij een schild vormen tegen de gifpijlen. Dus deed 's werelds beste voetballer na 8 minuten en 29 seconden wat er van hem verwacht werd: scoren. Voor Ronaldo Nazario Luis de Lima is in Nantes het toernooi echt begonnen, en dus ook voor Brazilië. Stelde de titelverdediger in het openingsduel nog teleur, tegen Marokko waren de goudgele kanaries de leeuwen makkelijk met 3-0 de baas. Met bij vlagen hoogstaand voetbal werd er eenvoudig van de Noord-Afrikanen gewonnen en toonde de selectie van coach Zagallo eindelijk aan de huizenhoge favoriet te zijn.

Eigenlijk was Ronaldo getergd tot op het bot. De dagen voorafgaand aan de tweede groepswedstrijd ontkwam zelfs het wonderkind niet aan de zwellende kritiek in het Braziliaanse kamp. Waar vedetten als Salas, Batistuta, Prosinecki, Shearer en Klinsmann al in het eerste duel hadden gescoord, kwam de bekendste nummer-9 niet verder dan enkele frivole acties tegen de Schotten. Vier wedstrijden had Ronaldo niet meer gescoord voor de 'seleçao'. "Hij beweegt te weinig, waardoor zijn acties voorspelbaar zijn", liet voormalig sterspeler Zico weten.

"Daar sta ik echt niet bij stil", beet 'Ronaldinho' van zich af. "Het gaat er hier niet om dat ik scoor, maar dat Brazilië wint. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat wij wereldkampioen worden."

In het Stade de Beaujoire onderstreepte hij zijn woorden met daden. In de negende minuut zocht de tweevoudig voetballer van de wereld geraffineerd de ruimte. Met een briljante voorzet van Rivaldo werd hij op zijn wenken bediend en het duel oog in oog met keeper Driss Benzekri was voor Ronaldo een simpele klus, 1-0.

In vergelijking met de eerste wedstrijd vormden de Brazilianen veel meer een team. Leek het tegen Schotland nog dat er elf BV'tjes speelden, nu waren de posities veel beter bezet en speelde iedereen in dienst van de ploeg. Er waren weer vloeiende combinaties, waardoor er ruimte werd gecreëerd en de technische vaardigheid weer konden worden uitgebuit. Leonardo vormde ditmaal een goede brug naar de spitsen, al waren er voorin in de eerste helft te weinig tempoversnellingen. Met galery-play werd dat in de tweede helft gecompenseerd.

Ondanks het veel betere spel heersen er nog steeds irritaties in het elftal. Leonardo wordt door sommige spelers verweten dat hij veel te veel onder een hoedje speelt met bondscoach Mario Zagallo. Een ordinaire scheldpartij tussen Dunga en Leonardo in de 35e minuut, nadat Cesar Sampaio de doorgebroken Youssef Chippo had neergelegd buiten het strafschopgebied, illustreerde de verhoudingen.

Op slag van rust benutte de sterk spelende Cafu aan de rechterkant de ruimte en gaf de bal door het centrum voor aan de vrijstaande Rivaldo die de 'tricolore' in een vloeiende beweging inschoot, 2-0. In de tweede helft ging de show verder en demonstreerde Ronaldo na vijf minuten al een artistiek hoogstaande actie. Met een vloeiende 'schaar' passeerde hij zijn directe tegenstander, waarna hij de bal perfect voor gaf aan Bebeto die geen problemen had om de 3-0 te scoren.

De Marokkaanse coach Henri Michel vergeleek zijn tegenstander terecht met de 'Mount Everest' van het voetbal. Desondanks speelden de Leeuwen van de Atlas dapper offensief, maar ze kwamen tegen de viervoudig wereldkampioen simpelweg kwaliteit te kort. Door het 1-1 gelijkspel van Noorwegen en Schotland (in Bordeaux) is Brazilië in ploeg A al niet meer te achterhalen. Marokko staat echter maar een punt achter de nummer-2 (Noorwegen) en heeft dus nog alle kans de tweede ronde te halen.

Ronaldo en de zijnen schoten hun eerste pijlen midden in de roos en hebben de eerste hindernis naar de finale in ieder geval héél makkelijk genomen.


Brazilië - Marokko 3-0 (2-0). 9. Ronaldo 1-0, 45. Rivaldo 2-0, 50. Bebeto 3-0. Scheidsrechter: Levnikov (Rus). Toeschouwers: 38.500. Gele kaart: Sampaio, Baiano (Bra), Hadda, Chiba (Mar).
Brazilië: Taffarel; Cafu, Aldair, Baiano en Roberto Carlos; Sampaio (67. Doriva), Dunga, Leonardo en Rivaldo (87. Denilson); Bebeto (71. Edmundo) en Ronaldo.
Marokko: Bezekri; Saber (76. Abrami), Rossi, Naybet en El Hadrioui; Chippo, Hadji, El Khalej en Chiba (76. Amzine); Hadda (88. El Khattabi) en Bassir.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam