" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

"Koekebakkers eerste klas"

Van onze speciale verslaggevers - PARIJS, maandag

Alleen voor hun rendement werden de Kroaten geprezen, niet voor hun spel. Drie schoten op doel, twee treffers in de vier minuten en vijf seconden die de Balkanisten over 90 minuten op de helft van Nederland waren te vinden. Robert Prosinecki (13e minuut) en Davor Suker (35e minuut) tekenden voor de doelpunten. "Zo'n filosofie wordt in Nederland niet geaccepteerd." Inderdaad kun je in Nederland dan beter vertrekken en dat is maar goed ook.

In 21 minuten en 25 seconden aanvalsspel op Kroatische helft wist alleen Boudewijn Zenden met een schitterende actie en dito schot in de 21e minuut Drazen Ladic te passeren. Oranje drukte, kreeg kansen via Jonk, Seedorf, Kluivert, Cocu en Overmars, maar de gelijkmaker bleef uit. Ook de komst van pinchhitter Pierre van Hooijdonk voor de tegenvallende Dennis Bergkamp hielp niet. In de 54e minuut lag de bal wel in het net, maar werd Oranje bestolen door de Paraguaanse arbiter Gonzalez Chavez.

Een voorzet werd voor de voeten gekopt van Clarence Seedorf, die met een volley scoorde. Volgens grensrechter Fred Lencie in buitenspelpositie omdat hij de bal kreeg van Dennis Bergkamp. De Nederlander verloor het kopduel echter van Mario Stanic, waardoor buitenspel was opgeheven. De Paraguayaan viel niet te vermurwen. "Koekebakkers eerste klas", vond Frank de Boer, de aanvoerder en beste Nederlander op het WK.

Twee counters deed Oranje de das om. "Of ik met PSV weer tegen Dynamo Kiev speelde", foeterde Arthur Numan. De counters waren het bewijs dat de omschakeling van balbezit naar balverlies niet naar behoren verliep. Zoals ook het aanvalsspel af en toe stroef liep. Mede omdat Clarence Seedorf continu uit z'n positie liep en te veel met de bal liep. Hij moest zich bij afwezigheid van Ronald de Boer, Michael Reiziger en Aron Winter weer opofferen voor een plaats in de rechterzone en dat lukte hem niet al te best.

Marc Overmars maakte in de tweede helft zijn rentree na een hamstringblessure. Phillip Cocu moest het veld ruimen. Ouderwets raasde Overmars langs de lijn en tegenstanders en de gedachten gingen uit naar afgelopen dinsdag. Waartoe had Oranje met een fitte Overmars tegen Brazilië in staat geweest?

Een hypothetisch geval, waar je je nek beter niet over kunt breken. Omdat je er nu niets meer mee opschiet. Nederland heeft het WK in Frankrijk afgesloten als vierde.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam