" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Fransen slaan ultieme slag

door Valentijn Driessen - PARIJS, maandag
foto's: Reuters en Rob de Jong

Deschamps mag de beker kussenDe wereld heeft een nieuwe kampioen voetbal: Frankrijk. Voor het eerst in de historie zijn de 'haantjes' de voorste. Een verdiende winnaar van het wereldgoud nadat de ploeg onder aanvoering van balkoning Zinedine 'Zizou' Zidane gisteren in de finale in Parijs wereldkampioen Brazilië overduidelijk onttroonde: 3-0. Zodoende kreeg het WK in Frankrijk én de finale, die het wilde, én de winnaar, die het zo graag zag.

Reden voor miljoenen Fransen om het 's middags ingezette feest de wereldtitel was voor hun nog slechts een kwestie van tijd tot diep in de nacht te verlengen. Normaal is Parijs zo afstandelijk, maar gisteravond stond de lichtstad in lichterlaaie.

Met dank aan de Franse bondscoach Aimé Jacquet en z'n ploeg. Vooraf bestond scepsis. Inderdaad waren de resultaten na de eerste ronde nauwelijks aansprekend. Vooral omdat het met tegenstanders als Paraguay, Italië en Kroatië constant moest opboksen tegen muren van verdedigers. Er moesten verdedigers (Laurent Blanc en Lilian Thuram) aan te pas komen om die muren te slechten.

Zidane viert zijn trefferMaar gisteren kregen de Franse voetballers eindelijk speelruimte. Hoewel Brazilië het samba-voetbal heeft ingeruild voor koel, koud rendementsvoetbal, zoeken de 'kanaries' vaker de vijandelijke helft op dan de meeste andere landen. Direct vanaf de openingsfase namen de Fransen het initiatief. Stephane Guivarc'h (3x), Youri Djorkaeff en Emmanuel Petit wisten echter geen raad met uitgespeelde kansen na goed veldspel. Het oude liedje, de oude kwaal.

Corners brachten uitkomst. In de 27e minuut trapte Petit de eerste hoekschop. Ronaldo bleef staan, Leonardo kwam te laat en Zidane kopte feilloos in. De man van Algerijnse origine flikte het dan uiteindelijk toch. Samen met Ronaldo zou hij de grote ster worden van het toernooi in Frankrijk. Maar na natrappen tegen Saoedi-Arabië kon hij twee wedstrijden rusten. Gisteren greep hij z'n laatste kans op een hoofdrol. Een mooie in de finale. Vlak voor rust was hij namelijk opnieuw succesvol, opnieuw uit een corner, opnieuw met het hoofd. Ditmaal was Djorkaeff de aangever en werd de Braziliaan Dunga handig opzij gezet, 2-0.

Dit zouden de Fransen met een uitzinnig menigte in het Stade de France nooit meer uit handen geven. Brazilië zette wel aan na rust. Het kreeg twee grote kansen via Ronaldo en Bebeto. Fabien Barthez en Marcel Desailly redden op de lijn. Voor de laatste was het z'n laatste goede actie in de finale. Een minuut later kreeg hij z'n tweede gele kaart en kon met rood inrukken. De Marokkaanse arbiter (hoe is zo'n aanstelling mogelijk met Frankrijk in de finale?) schrok hier blijkbaar zo van, dat hij vanaf dat moment alles in het voordeel van de Fransen floot.

Zelfs Ronaldo werd tweemaal teruggefloten. Al hadden de nieuwe mandekkers Petit en Frank Leboeuf dit niet eens nodig. Ronaldo liep namelijk zichtbaar geblesseerd aan enkel en knie over het veld. Niet voor niets kreeg hij pas een uur voor de wedstrijd toestemming te spelen terwijl er al officiële opstellingen waren met Edmundo in de basis. Nu kwam hij pas een kwartier voor tijd om alsnog een Braziliaanse opening te forceren.

Tevergeefs. Brazilië kon niet meer omschakelen na zes zuinige wedstrijden. Frankrijk ging het redden ondanks een aanval zonder angel. Guivarc'h en Christophe Dugarry misten namelijk nog even 100% kansen alleen en in alle vrijheid voor doelman Taffarel. Vandaar dat Petit in blessuretijd nog eens aanzette en de derde Franse treffer scoorde, waarna aanvoerder Didier Deschamps de wereldbeker uit handen van de Franse president Jacques Chirac kreeg om aan de wereld te laten zien wie zich de nieuwe wereldkampioen voetbal mag noemen: Frankrijk.


Brazilië - Frankrijk 0-3 (0-2). 27. Zidane 0-1, 45. Zidane 0-2, 90. Petit 0-3. Scheidsrechter: Belqola (Mar). Toeschouwers: 80.000. Rode kaart: 68. Desailly (Fra) 2x geel. Gele kaart: Baiano (Bra), Deschamps, Desailly, Karembeu (Fra).
Brazilië: Taffarel; Cafu, Aldair, Baiano en Roberto Carlos; Sampaio (74. Edmundo), Dunga, Leonardo (46. Denilson) en Rivaldo; Bebeto en Ronaldo.
Frankrijk: Barthez; Thuram, Desailly, Leboeuf en Lizarazu; Karembeu (56. Boghossian), Deschamps, Zidane en Petit; Djorkaeff (76. Vieira) en Guivarc'h (66. Dugarry).

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam